Verhetetlen magyarok: Kárai Tamás és Szabó Krisztián

 Hatalmas magyar sikerrel zárult hétvégén a 2013-as Autocross Európa-bajnokság nyitófutama

Amíg Nyirádon a hazai közönség a rallycross legnagyobbjainak csatáit figyelte, addig a hétvégén Lettországban, a bauskai Musa pályán megrendezték a 2013-as Autocross Európa-bajnokság idei első versenyhétvégéjét. A szezonnyitón fantasztikus magyar siker született: Kárai Tamás és Szabó Krisztián is megnyerte saját futamát, mintegy hangolva az augusztus 17-18-i, szintén Nyirádon tartandó hazai versenyükre.

A 2011-es Autocross Európa-bajnok, Kárai Tamás ismét a sportág csúcsára tör a touringcars kategóriában. A Skoda Fabiával versenyző magyar pilóta a lettországi Bauskában az idei évad első futamán azonnal jelezte vetélytársainak, csak és kizárólag a győzelem érdekli. Az előfutamokon és az időmérőn fantasztikus teljesítményt nyújtott, és vasárnap a pole pozícióból vághatott neki a szezonnyitó versenynek.

„Mivel év választhattam ki, hogy melyik rajtkockából induljak, én a középső mellett döntöttem, ami nagyon jó választásnak bizonyult. Az első kanyar után már az élre álltam. Végigvezettem, ám az utolsó körben a legnagyobb riválisom, a cseh Vaclav Fejfar hátulról meglökött, és mindketten keresztbe fordultunk. Szerencsémre én nem, viszont ő lefulladt, így sikerült megnyernem a versenyt, míg ő a nyolcadik lett. Az autómon ugyan keletkeztek kisebb sérülések, ám ezeket orvosoljuk, és természetesen a hétvégén rajthoz állok a következő Eb-futamon. Mindenhol győzni szeretnék, hiszen mindenképpen szeretném visszaszerezni az Európa-bajnoki címemet” – fogalmazott Kárai Tamás.

A Buggy 1600-as kategóriában induló Szabó Krisztián idén „bemelegítésként” indult már egy hazai és két cseh bajnoki futamon is, melyek annyira jól sikerültek a számára, hogy jelenleg ő vezeti a cseh bajnokságot. A formájával tehát neki sem volt gondja, és a tavalyi 5. helyezése után idén sokkal merészebb célokat tűzött ki maga elé. Krisztián a huszonnyolcas mezőnyben a lehető legkisebb különbséggel, egy ezreddel megnyerte az időmérőt, majd a leggyorsabbnak bizonyult a két előfutamán is. Noha a harmadikban akadt gondja bőven – ötödik lett kiszakadt féltengellyel –, ám a döntőt a második helyről kezdhette meg.

„Az autót rendbe rakta a szervizcsapatom, és az összesített eredmények alapján aztán a második helyről rajtolhattam a hétkörös döntőben. Sikerült a rajtot jól elkapnom, másodikként fordultam, és öt körön keresztül figyeltem az előttem haladó srácot. Mögöttem a mezőny közeledett, így kinézve az előzési pontot, dűlőre kellett vinnem a csatát. Viszonylag simán megelőztem, és innentől nem volt kérdéses a győzelem. A célban még csináltam egy kis pörgést a hálás közönségnek, majd az öröm pillanatai következtek a családom és barátok körében” – elevenítette fel a verseny legszebb pillanatait Szabó Krisztián.

Tamás és Krisztián győzelmével vezeti az Európa-bajnokságot, melynek következő állomása Németországban, Seelowban lesz most hétvégén, június 1-2-án.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*