Verdi Giovanna D’Arco operáját 150 év után tűzte ismét műsorára a milánói Scala

Százötven év elteltével tűzte ismét programra Giuseppe Verdi operáját, a Giovanna D’Arcó-t a milánói Scala. A milánói operaház idénynyitó darabját a hagyományok szerint a premier előtt a harminc évnél fiatalabb közönségnek mutatták be.

    A fiatal közönség hétperces tapssal díjazta az előadást.
    Olasz operával kezdi el hétfőn  2015-2016-os szezonját a Scala, a darab premierje Itália és egész Európa egyik kiemelkedő kulturális eseményének számít. A Giovanna D’Arco (Jeanne d’Arc) témája francia és a Párizsban kevesebb mint egy hónappal ezelőtt történt terrorista merényletek miatt rendkívüli aktualitással is bír annak ellenére, hogy az operára sokkal korábban esett a Scala választása.
    “A Giovanna D’Arco nem feltétlenül politikai üzenete miatt aktuális. Véleményem szerint apa és lánya közötti, ma is központi generációs konfliktusról szól” – nyilatkozta Riccardo Chailly olasz karmester, aki a premiert vezényli. Hozzátette: a Giovanna D’Arco előadásmódja rendkívüli énektehetséget követel, ennek alapján választottak nemzetközi énekeseket.
    A főszerepben Anna Netrebko orosz szoprán, Francesco Meli olasz tenor énekli VII. Károly, a spanyol Carlos Alvarez Giacomo szerepét. A darabot az évek óta kizárólag együtt dolgozó belga-francia rendezőpáros, Moshe Leiser és Patrice Caurier viszi színpadra. “Ez a darab segít megérteni mindazt, ami a világban ma is történik” – mondta a két rendező.
    A Giovanna D’Arco Giuseppe Verdi hetedik operája volt, és az ötödik, amelyet a Scalának írt. A művet 1845 februárjában mutatták be először a milánói operaházban, majd újból 1865-ben. Százötven év elteltével tűzték ismét programra. A Scala ezzel az operával hagyományt kíván teremteni: a következő években is olyan darabbal akarja megnyitni idényét, amelyet a zeneszerzők eredetileg a milánói operaháznak írtak.
    A Scala idénynyitó előadása minden évben Szent Ambrus, Milánó védőszentje ünnepére esik. Az idei premiert rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik, többek között a közönséget fémdetektorral ellenőrzik, amelyre eddig nem volt példa az operaház történetében.
    “A Scala megtámadhatatlan” – hangsúlyozta Alexander Pereira a színház intendánsa.
    Azok, akik nem tudták kifizetni az első előadás akár több ezer euróba is kerülő jegyeit, egyenes közvetítésben Milánó mozitermeiben követhetik a Verdi-operát, amelyet a RAI olasz közszolgálati rádió és televízió is sugároz.

Forrás:MTI