Velenczeiék jól meglógtak az esti gyorsokon

Overdose Racing Team – 50. Új-Ház Centrum Léta-Ker Mecsek Rallye 2016, 2016. október 7-9.

Velenczei Ádám – Farnadi Ágnes, Mitsubishi Lancer Evo IX R4

 

 

Habár tartottak tőle, mégis az esti autózás feküdt jobban a Velenczei Ádám, Farnadi Ágnes kettősnek a hétvégi ORB fordulón. Az Overdose Racing Team versenyzői az 50. Mecsek Rallye első napján az abszolút 2. helyen zárták, alig pár másodperccel lemaradva a későbbi futamgyőztes Hadik Andráséktól. A szombatot azonban eltaktikázták…

Velenczei Ádám: Fantasztikus, jó hangulatú versenyünk volt a hétvégén, hatalmas szurkolói táborral, amit nagyon ritkán lehet ma látni rallyfutamokon. Boldog vagyok, hiszen az idei volt az első Mecsek Rallym, amit be tudtunk fejezni. 2014-ben illetve 2015-ben is rajthoz álltunk a pécsi futamon, de csak pár gyorsaságit tudtunk akkor teljesíteni. Pont ezért volt nagyon nehéz dolgom, hiszen a többiekhez képest igazán kevés tapasztalatom volt ezekről a pályákról. Ági viszont most is rengeteget segített, hiszen ő sem először járt itt, ráadásul a korábbi években sokkal szerencsésebb is volt, mint én.

Úgy álltunk hozzá a versenyhez, hogy a péntek fogja eldönteni a dolgokat. Így is történt, és szerencsénkre nekünk jól is feküdtek az esti gyorsok, amikhez jó gumikat is választottunk. A másnapot így az abszolút 2. helyről várhattuk.

Szombaton már a klasszikus mecseki pályák vártak ránk, ahol sajnos kevésbé tudtuk tartani a lépést a többiekkel. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy közepes keverékű abroncsokat tettünk fel a Mitsubishire, amik a kör végére kezelhetetlenné tették az autót. 20 másodpercet vesztettünk az előnyünkből Vincze Feriékkel szemben, s mivel ők a második körben jobbnak bizonyultak, a végére meg is előztek bennünket a rangsorban. Ranga Peti ugyancsak szárnyalt, s így szintén elénk ugrott – a hazai pálya illetve az R5 technikai előnye is igencsak megmutatkozott nála.

Az eredményünkkel így is elégedett vagyok, hiszen most is bekerültünk a legjobb öt közé. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy ismét értékes pontokkal gazdagodtunk, ami a bajnokság szempontjából nagyon fontos.

Farnadi Ágnes: Nagyon jó versenyen vagyunk túl. Mondjuk, jobban örültem volna, ha már péntek éjfélkor leintik a futamot, de hát nem így történt… Ahhoz képest, hogy mennyire tartottunk az esti gyorsoktól, sokkal jobban feküdtek nekünk. Ádám nagyon bátran és jól autózott rajtuk, úgy éreztük, hogy ennek köszönhetően egy kicsit meg is tudunk lépni a mezőnytől. Pont ezért sajnáltuk nagyon azt, hogy Janika balesete miatt etap lett a 6. szakasz.

Bíztunk benne, hogy másnap meg tudjuk még jobban közelíteni Hadik Andrisékat, de sajnos egyáltalán nem alakultak a dolgok olyan jól. Nagyon elgumiztuk magunkat, ugyanis túlságosan puha abroncsokat választottunk a kocsira, hiszen arra gondoltunk, hogy az erdei szakaszokon párás, vizes talaj vár majd ránk. Nem így lett, így nagyon gyorsan koptak a gumik. Nem is értettem az orfűi gyors végén, hogy ezekkel az abroncsokkal hogyan tudunk még mindig a pályán lenni. Míg a kerekek koptak, mi nagyon sok hátrányt szedtünk össze azokon a részeken a többiektől, az előnyünk nagyon elfogyott. Hiába váltottunk taktikát a második körre, nem tudtunk javítani, sőt, az abszolút 4. helyre csúsztunk vissza. Vincze Feri is épp a végén előzött be minket, de lassan ez már hagyománnyá válik, hogy Feri és Ádám között igazából csak a szerencse dönti el, ki húzza a jobbat azon a fordulón.

Így sem lehetünk azonban elégedetlenek, hiszen év elején még csak gondolni sem mertük ilyen jó eredményekre. Én látom a fejlődést, minden téren, rengeteget tanultunk versenyről versenyre. Jelenleg a 6. helyen állunk a bajnokságban, s mivel célunk a TOP5-ben való év végi zárás, ezért az Ózd Rally igazi vízválasztó lesz, főleg pszichésen. De állunk elébe…