Vélekedések Karas Mónika jelöléséről

A Fidesz-frakció szakmailag felkészültnek tartja Karas Monikát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetésére és támogatja a jelöltet – közölte a képviselőcsoport az MTI-vel.     Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerdán tudatta, Orbán Viktor kormányfő azt javasolja, hogy a köztársasági elnök Karas Monika jogászt nevezze ki az NMHH elnökévé augusztus 19-ei hatállyal. A médiahatóság elnöke automatikusan a médiatanács elnökjelöltjévé válik. Ahhoz azonban, hogy a médiatanácsot is vezethesse, a parlament beleegyezése szükséges.     Az Együtt-PM szövetség a bejelentés után alkalmatlannak, az MSZP pedig a miniszterelnöki akarat engedelmes végrehajtójának nevezte Karas Monikát.     A Fidesz-frakció erre válaszul azt írta közleményében: a “bukott baloldal azonnali és teljesen alaptalan kirohanása” a jelölt ellen igazolja, hogy mindig is öncélú politikai játszmákra használták fel a médiahatóság és a médiaszabályozás elleni támadásokat, miközben kormányzásuk alatt mindent megtettek a média befolyásolásáért.

Az MSZP szerint a Fidesz médiapolitikája nem változott, Orbán Viktor miniszterelnök akarata engedelmes végrehajtóját jelölte a médiahatóság élére.     Lendvai Ildikó, a párt országgyűlési képviselője ezt szerdán közölte az MTI-vel, miután a kormányfő sajtófőnöke bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy az államfő Karas Monika jogászt nevezze ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökévé augusztus 19-ei hatállyal.     A szocialista politikus szerint ebből az látszik, hogy a Fidesz médiapolitikája a hazai tiltakozások és az Európai Uniónak tett ígéretek ellenére sem változott. Közleményében úgy fogalmazott: a miniszterelnök üres formalitásnak tekinti a szakmai szervezetekkel való konzultációt, mert sikerült “a legkisebb, Fidesz-párti szervezet javaslatát elfogadnia”, míg a legnagyobb szervezet javaslatát kutyába sem vette.     Lendvai Ildikó szerint ha valakit kilenc évre “betonoznak be” egy fontos pozícióba, elvárható lett volna, hogy a kormányfő összehívja a szakmai szövetségeket, és magyarázatot adjon nekik, miért nem vette figyelembe a javaslataikat.     A képviselő közölte: Orbán Viktor az ajánlásával nyilvánvalóvá tette, hogy az NMHH-t továbbra is politikai és gazdasági birodalma erősítésére, ügyeinek egyengetésére kívánja használni.     “Karas Monikának, akinek eddig leginkább fideszes médiumokhoz és fideszes politikusok jogi ügyeihez volt köze, jó és elfogulatlan munkát kívánunk” – olvasható a közleményben.

Az Együtt-PM szerint Karas Monika alkalmatlan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetésére – közölte Karácsony Gergely, a választási szövetség politikusa az MTI-vel, miután a kormányfő sajtófőnöke szerdán bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy az államfő Karas Monika jogászt nevezze ki a médiahatóság vezetőjének augusztus 19-ei hatállyal.     A független országgyűlési képviselő az MTI-vel közölte, felszólítják Áder János köztársasági elnököt, hogy semmiképpen ne nevezze ki a jelöltet az NMHH élére.     Karácsony Gergely véleménye szerint a jelölésből az látszik, hogy Orbán Viktor tovább akarja növelni hatalmát azzal, hogy “a Simicska-Nyerges birodalom házi jogásza kezébe adja a médiahatóság vezetését”.     Hozzátette, e vezetői poszt mellett a médiatanács elnökségét is a jelölt kaphatja, ha azt később a parlament megszavazza. Karas Monikát erre a posztra is alkalmatlannak tartják – jelezte, tudatva: ha az államfő kinevezi a médiahatóság élére Karas Monikát, akkor az Együtt-PM-hez tartozó országgyűlési képviselők nemmel fognak voksolni az Országgyűlésben a médiatanácsi elnökségéről szóló szavazáson.

A miniszterelnök bizalmasának tartja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) élére jelölt Karas Monikát a Demokratikus Koalíció.     Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: Orbán Viktor független szakember helyett a Fidesz “házi ügyvédjét” jelölte a médiahatóság élére, “aki ugyanúgy a Fidesz holdudvarához tartozik”, ugyanúgy a kormányfő bizalmi embere, mint mindenki, aki az elmúlt három évben a kormánytól alkotmányosan független tisztségbe került.     “Orbán embere a köztársasági elnök, az igazságszolgáltatás vezetője, az Alkotmánybíróság többsége, a jegybank elnöke, a számvevőszék elnöke – miért éppen a médiahatóság elnöke ne lenne az?” – olvasható a közleményben.     Molnár Csaba arra is emlékeztetett, hogy szakmai szervezetek Majtényi Lászlót javasolták a tisztségre, akit 2008-ban Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és Sólyom László akkori köztársasági elnök közösen jelölt az Országos Rádió és Televízió Testület élére.     Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerdán tudatta, Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy a köztársasági elnök Karas Monika jogászt nevezze ki az NMHH elnökévé augusztus 19-ei hatállyal.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*