Véget ért a Nyugat Itthon irodalmi estjeinek sorozata

Véget  ért a Nyugat Itthon irodalmi estjeinek sorozata: a 2013-as évben hónapról  hónapra más és más turisztikai régióba kalauzolták el a hallgatóságot, a kortárs  líra és a próza prizmáján keresztül mutatva meg hazánk tájait. A sorozat  záróestjét a Púder Bárszínházban tartották Luca-napkor, péntek  13-án.

A  rendezvénysorozat szintézise és értékelése is zajlott a péntek esti ünnepváró  kampányzárón. Szabó Zoltán Attila, az Újnyugat Irodalmi Kör alapítója, s egyben  a Nyugat Itthon művészeti vezetője adott összefoglalót a hónapról hónapra  jelentkező rendezvényekről. A kultúra és a turisztika elválaszthatatlan  kötelékeit hangsúlyozta a Széchenyi Társaság főtitkára is: Dr. Rubovszky András  előadásában az irodalom modern, értékelvű társadalomban elfoglalt helyéről is  beszélt. A rendezvénysorozat emblematikus alakjává vált Áldozó Krisztián vezette  át a közönséget az irodalom világába, a slampoetry persze ezúttal sem maradt el,  ahogyan a felolvasószínház sem: Gáti Oszkár előadásában hangzottak el az eddig  még nem szerepelt irodalmi művek. Dóka Attila gitárművész pedig ezúttal nemcsak  kísérőzenét játszott a felolvasáshoz, hanem önálló koncertje zárta a műsort,  mely után az az este kötetlen része következett. A záróestre minden résztvevő,  alkotó és előadó meghívást kapott, hogy közösen ünnepeljék sikeresen teljesített  közös küldetésüket. A kultúra iránt elkötelezettek és az utazni szeretők  keresztmetszetének megszólítása eredményes volt: a rendezvények alkalmával több százan  hallgatták meg a neves előadók által tolmácsolt műveket. Az irodalom és a  turizmus összekapcsolása a sajtó figyelmét is felkeltette, aminek köszönhetően  szakmai és nagyközönségi sajtóorgánumok is hozzájárultak a rendhagyó  kezdeményezés népszerűsítéséhez. A szervezők ezúton is köszönik a törzsközönség,  beleértve a sajtó munkatársainak folyamatos érdeklődését és jelenlétét a  rendezvényeken.

A rendezvénysorozatot havonta, budapesti  helyszíneken tartott önálló estek alkották. Összesen tizenkét alkalommal  hangzott el az utazás témájának szentelt kilencvenkilenc kortárs mű.A  Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi Kör közös estjein az ország kulturális értékeit mutatták  be a művészek szemével, kiemelve az egyes turisztikai desztinációkat és  kulturális jelentőségű helyszíneket, sort kerítve mind a kilenc hazai turisztikai  régióra. Az év kezdete óta szervezték egy tető alá a hazai jellegzetes  tájakat, értékeket és a magyar kultúrát: az irodalmat, a zenét, a gasztronómiát  vagy a táncot. A műveknek természetesen központi szerep jutott minden Nyugat  Itthon eseményen: hol megzenésítve, hol átértelmezve, hol egyszerűen csak  felolvasva keltek életre a színpadon. Egy részük e rendezvények alkalmával  hangzott el először közönség előtt. A rendezvényhelyszínek kiválasztásakor  törekedtek arra is, hogy a köztudatban még kevéssé jelen lévő, új fővárosi helyszíneket is  bemutassanak a közönségnek. Ilyen különleges helyszín volt például az  újranyitott Hotel Nemzeti, a Vendéglátóipari Múzeum óbudai borospincéje, a  Szamos Gourmet Ház, a margitszigeti Wonderland, vagy a Zelnik István Dél-kelet Ázsiai  Aranymúzeum.

A  Nyugat Itthon az itthon.hu weboldal önálló rovata is, ahol a Magyarországról,  belföldi utazási élményekről szóló verseket, prózákat továbbra is olvashatják az  irodalomszerető látogatók. (Link: http://kultura.itthon.hu/nyugatitthon)

A  műsor irodalmi szerkesztője az Újnyugat Irodalmi Kör alapító-főszerkesztője,  Szabó Zoltán Attila. A versek, prózák, úti leírások szerzői és előadói között  Erkel-, Jászai-, József Attila- vagy éppen Kossuth díjas alkotókat  tisztelhetünk. Rendszeres szerzők voltak a Nyugat Itthon életében Zalán Tibor,  Petőcz András, Bolemant László, Hegyi Botos Attila, Kéringer Gábor, akik  szereplőként is részt vettek egy-egy Nyugat Itthon rendezvényen. Csikós Attila  pedig az augusztus 29-i rendezvény egyik házigazdájaként is szerepelt. Számos  „Nyugat Itthonos” művet köszönhetünk továbbá Vörös Istvánnak, Hegyi Botos  Attilának, Bolemant Lászlónak, Bak Ritának, Draskóczi Ágnesnek, Novák  Valentinnek, Váczy Andrásnak, Schwalm Zoltánnak. Az elmúlt 10 rendezvényen a  Nyugat Itthon szereplője, előadója volt Kálloy Molnár Péter, Hrutka Róbert,  Lukács Sándor, Dr. Czeizel Endre, Márton András, Dr. Csernus Imre, az Omega  együttesből jól ismert Benkő László, Cserna Antal, Fullajtár Andrea, Maszkura és  a Tücsökraj, Tribe, Kupa Julcsi, Csuja Imre, Áldozó Krisztián, Détár Enikő, Zöld  Csaba, Herczku Ágnes, Nemcsák Károly, Schnell Ádám és Kautzky Armand, Hirtling  István, de lehetne folytatni a sort akár Szamos Gabriellával, vagy Pál István  Szalonnával és a Magyar Állami Népi Együttessel is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*