Véget ért a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

A 2018. május 25-27. között immár negyedik alkalommal megrendezett, 3 napos gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál és a vele párhuzamosan 27 helyszínen zajló Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok alatt a szervezők dokumentációja alapján megközelítőleg 100.000 ember vett részt a programokon szerte az országban, és találkozott a természet- és környezetvédelem aktualitásait és érdekességeit bemutató filmekkel, szakemberekkel, az ő munkásságukkal.

A 2018. évi programokat Áder János köztársasági elnök nyitotta meg május 24-én. A fesztivál ideje alatt a gödöllői helyszíneken a Nemzetközi Filmszemle és a Kárpát-medencei Filmszemle legjobb alkotásai kerültek bemutatásra, összesen 170 versenyfilmet láthatott a közönség. Az NMHH Médiatanácsa által 1 millió Ft-tal támogatott „Európa kék szalagja” Fesztivál fődíjat 2018-ban Szendőfi Balázs kapta eddigi munkássága és az idei fesztivál filmje – Hegyek-völgyek halai: A vizek bárányai és farkasai – elismeréséül! A díjat Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja és Gyenes Károly rendező adták át. A Magyar Média Mecenatúra Program 2011 óta 115 természetfilm elkészültét támogatta, melyek közül 53 film részesült fesztivál díjazásban szerte a világban. Az idei gödöllői Fesztiválon tíznél is több, a Médiatanács által támogatott film került bemutatásra – emelte ki köszöntőjében Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.

A Nemzetközi Filmszemlében 2018-ban a legjobb természetfilmnek járó elismerést a BBC alkotója, Stephen Mcdonough kapta, Föld: Egy csodálatos nap című filmjéért. A díjazott alkotók listája a mellékelt dokumentumban).

A 3 nap alatt közel 22.000 mozilátogató élt a Fesztivál nyújtotta ingyenes filmnézési lehetőségekkel. Fő vetítési helyszín a Gödöllői Királyi Kastély Lovardája volt, három teremmel. A Fesztivál és a Filmnapok pénteki Diáknapjára az országban működő számos oktatási/nevelési intézmény mintegy 12.000 diákja regisztrált. A Diáknap célja, hogy gyermekeink változatos programok révén testközelben tapasztalhassák meg hazánk csodálatos élővilágát, ismerjék meg tájait és a benne rejlő lehetőségeket éppúgy, mint az egyes egyének és csoportok felelősségét mindezen értékek megőrzésében.

A családi és szórakoztató – alapvetően a természet – és környezetvédelem megismertetésére és a szemléletformálásra épülő péntektől vasárnapig tartó – programokon, melyek helyszíne az Alsópark volt, közel 40.000 látogató fordult meg az 60 szakmai kiállító valamely standján, illetve az idei évben is nagy sikert könyvelt el unikális programunk, a TRASH ART MAGYARORSZÁG, melynek keretein belül 37 szobor került kiállításra a gödöllői Fesztivál helyszínein. A 3 kategória győztesei lettek:

– művész kategória: Bácska Senzitive: Ól deluxe;

– amatőr kategória: Pécsi Tudományegyetem Művészeti kara: Egy zigóta feljegyzései;

– középiskolás diàk kategória: Kiss Lili: Az egyensúly c. Alkotása.

Zenei kezdeményezésünk, a Jam for Nature, mely fiatal zenekarok tehetségkutató versenye, ugyancsak az Alsóparkban kapott teret. 7 együttes közül, a Fesztivál záró napjára a szakmai zsűri értékelése alapján került kihirdetésre a verseny győztese, a Helo Zep!.

A Fesztivál ideje alatt immár hagyományosan filmszakmai konferencia is megrendezésre került. A pénteki és szombati filmszakmai programok a magyar ajkú alkotók számára célzott tudásátadást és kapcsolatépítést hivatottak megvalósítani. A konferencia címe: „Készüljön több film a magyar tudományos eredményekről” – együttműködési lehetőségek 2018.

A Fesztivál vasárnapi napján, mely a Természet- és Környezetvédelmi Gála címet viseli számos díjátadóra is sor került: az Ember és Természet diák fotóverseny, a Drop the ’C’ felsőoktatási verseny és a Köztünk élnek amatőr riporter- és filmverseny eredményeit is megismerhette a közönség.

Összességében tehát a 3 napos Fesztivál a filmszakmai konferenciára és ünnepélyes megnyitó és záró eseményekre érkező vendégekkel és résztvevőkkel együtt mintegy 40.000 látogatószámot realizált 2018. május 25-27. között, és elérte a célját, miszerint a legszélesebb spektrumon megmutatni a közönség számára hazánk és a világ természetei szépségeit éppúgy, mint a jelenlévő problémákat, és együtt megoldást találni, valamint minden egyénnek segíteni megtalálni a saját helyét és szerepét ebben a rendszerben. Segítségünkre volt ebben az MTVA M5 csatornája, mely május 27-én vasárnap „A természet napja” címmel a Fesztiválról sugározta élő műsorát, bemutatva ezzel a Fesztivál és a Filmnapok programjait, a díjazott alkotókat és a díjnyertes filmeket.