Vasárnapi Gyermeknap

A Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) a Nemzetközi Gyermeknaphoz időzítve figyelemfelhívó videót tett közzé, amellyel célja ráirányítani a figyelmet a Magyarországon mélyszegénységben és nyomorban élő gyermekekre. Az alapítvány úgy látja, hogy a gyermekszegénységgel, amely a magyarországi gyermekek 1/3-át érinti, a döntéshozók csak kampányszerűen foglalkoznak, holott olyan társadalmi ügy, mely hosszú távon is igen komoly hatással van az ország fejlődésére.

A GYEA a Nemzetközi Gyermeknapra időzítette legújabb kisvideóját, hogy ismét ráirányítsa a figyelmet arra, hogy a magyarországi gyermekek 1/3-a szegénységben él. A GYEA véleménye szerint a Nemzetközi Gyermeknap küldetésére sajnálatos módon árnyék vetül, hiszen eredetileg a „gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről is szól”, holott ennek ma kevés jelét látni Magyarországon.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak. Forrás: Wikipédia – http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyermeknap

Az új kisvideóban gyerekek beszélnek az ételekről és étkezésről, megdöbbentően éles különbséget mutatva gyermek és gyermek között. A GYEA elnöke, Király Gábor kifejtette, hogy „a gyerekek harmada ma Magyarországon nyomorban él. Ez azt jelenti, hogy a szegénységben élők döntő többsége egy héten maximum egyszer kap meleg ételt. És 8-12 éves gyermekekről van szó.” A GYEA elnöke hozzátette, hogy „remélem nem értik félre szándékainkat: „Mi nem a rossz hír hozói vagyunk, és nem akarjuk elrontani a normális életkörülmények között élő gyerekek és szüleik örömét a Gyereknapon, de mindenkinek látnia kell, hogy a felnövő generáció meghatározó része milyen elkeserítő helyzetben van. Nem csukhatjuk be a szemünket, mert a gyerekszegénység nem a szegények problémája, hiszen az egész nemzet jövője, sikere függ attól, milyen gyorsan és hogyan kezeljük e társadalmi ügyet„.