Vasárnap kezdődik a házasság hete

Vasárnap kezdődik a házasság hete; országszerte és a határon túl száz településen háromszáz programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára – közölte Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora a rendezvényről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Herjeczki Kornél elmondta: a programsorozat fő célja, hogy kedvet adjon a házasságkötéshez, képzésekkel, jó minták felmutatásával, hiteles élettörténetek megosztásával segítse a házasságra készülőket.
    Kitért arra: a mesterséges intelligencia térhódítása kihívás elé állítja a párkapcsolatokat. Az embert maximálisan kiszolgáló technika ugyanis “rászoktat arra, hogy azt keressem, nekem mi a jó, holott a párkapcsolat meghatározó kérdése az, hogy nekünk mi jó”.
    A következő héten szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a digitalizálódó, okos eszközökkel teli világban mégiscsak a személyes kapcsolat a legfontosabb – fogalmazott Herjeczki Kornél.
    Mohos Gábor katolikus püspök kiemelte: a házasság két ember szabad, életre szóló döntése. Ez az elköteleződés pedig hasonló biztonságot ad a házastársaknak, mint a természet nem változó, a világot kiszámíthatóvá tevő törvényei. Ez a biztonság létszükséglet az ember számára – mondta.
    Az esztergom-budapesti segédpüspök szólt arról is: ma nagyon sokszor magányos az ember, de a házasságban megtapasztalhatja, hogy közösségben és biztonságban van. Hozzátette: ez a közösség termékenyé is válik a gyermekek vállalásával.
    Fekete Károly református püspök arról beszélt: a házasság hete nemcsak a házasságra, hanem kifejezetten a keresztyén házasságra szeretné ráirányítani az emberek figyelmét. A házasságban “helye van a hitnek, amely megszilárdítja az elköteleződést” – mondta.
    A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kitért arra: “a házasság kezdőpontja nem egy férfi és egy nő egymásra találása, hiszen Isten fedezte fel, hogy nem jó az embernek egyedül lenni”.
    A “házasság olyan titok, amit Isten bízott ránk” és amit egy életen keresztül próbál megfejteni az ember – hangoztatta.
    Tari Annamária pszichoterapeuta azt mondta: a 21. században, a digitalizáció korában még mindig olyan régi értékek tartanak össze egy házasságot, mint a kölcsönös tisztelet, a megbecsülés.
    Hozzátette: a kutatók ma amiatt aggódnak, hogy a “randiapplikációk tömege”, amelyek a tökéletes pár megtalálását hivatottak biztosítani, átalakítják a fiatalok párkapcsolatait. A huszonévesek a párválasztást egyre inkább a keresés izgalmával azonosítják, és kapcsolataikban is a vadászatot, az izgalmat keresik a kötődés biztonsága helyett.
    A rendezvénysorozat idei házaspár arca Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter.
    A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdődnek vasárnap Debrecenben, ahol köszöntőt mond Fekete Károly püspök, igét hirdet Püski Lajos lelkipásztor.
    Jövő hétfőn a programsorozat tavalyi házaspár arca, Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár Pár vagyunk vagy team? címmel, kedden Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Szeretlek, de már nem vagyok szerelmes beléd címmel tart előadást a budapesti Aranytíz Kultúrházban.
    Szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán lesz beszélgetés a házasság hete idei arcaival, továbbá Pálúr János orgonaművésszel és feleségével, Pálúr Kornéliával, Hamar Donát és Hamar Noémi vloggerekkel.
    Csütörtökön a Három királyfi, három királylány mozgalom szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián Család és/vagy karrier? címmel tartanak konferenciát. Pénteken zenés istentisztelet lesz a Deák téri evangélikus templomban a Lutheránia Énekkar közreműködésével.
    Szombaton a TIT Stúdióba várják az érdeklődőket a Szeretet, szerelem, szenvedély – vagy szenvedés? Kitarthat-e a szerelem egy életen át? című előadásra.
    A hetet vasárnap ünnepi szentmise zárja a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban, ahol a szentmisét Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be.
    A központi programok mellett Budapesten, vidéken és a határon túl is számos kulturális programmal, beszélgetéssel, előadással várják az érdeklődőket. A programok megtalálhatók a www.hazassaghete.hu oldalon.
    A házasság hete programsorozat több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz.
    A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.
    A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

Forrás:MTI