Varnus Xaver koncert az 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekarral a POSZT-on

Varnus Xaver 15 esztendeje állandó vendége a POSZT-nak, zsúfolásig teltházas koncertjei ma már Pécs szellemi városképéhez tartoznak: közösen állt színpadra a magyar kulturális élet legnagyobbjaival, a nemzet ékkövével, Törőcsik Marival épp úgy, mint Lajkó Félixszel, a démoni hegedűvirtuózzal. Az idei koncerten nemcsak a POSZT jubilál, hanem az 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekar és maga Varnus Xaver is, hogy utána az ország számos pontján közös koncerttel hirdessék a „zene igéit”.

Varnus Xaver ünnepi orgonahangversenye a POSzT 15. évfordulóján június 6, 20 óra, Kodály Központ

Varnus Xaver ünnepi orgonahangversenye a POSzT 15. évfordulóján június 6, 20 óra, Kodály Központ

Ez évi koncertje ünnepi lesz minden tekintetben, hiszen a POSZT 15. évfordulóján a csodálatos kis Boros Misivel, a Virtuózok című tehetségkutató műsor zongorazsenijével, és a most 50 esztendős Szolnoki Szimfonikus Zenekarral lép a Kodály Központ színpadára, hogy Bach dermesztően igaz Nagy chaconne-ja után bemutassa Enrico Bossi 1900-ban írt nagyzenekari orgonaversenyét, amellyel egykor a pesti Zeneakadémia orgonáját avatta a világhírű olasz orgonavirtuóz, kinek versenyműve a legpompázatosabb és egyben legszívszorítóbb muzsika, amelyet valaha is e hangszerre írtak.

A koncertet az idén 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekart Izaki Maszahiro japán karmester vezényli, aki 20 évvel ezelőtt 1995 májusában nyerte meg a Magyar Televízió VIII. Nemzetközi karmesterversenyét. A karmester különleges impressziói, a művészet iránt tanúsított alázata egy teljesen újfajta harmóniát hozott létre mind a zenekar, mind a közönség életében.

Varnus Xaver orgonaművész és az 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekar közös országos turnéja a 15. POSZT-on startol el, majd Debrecenben, Szolnokon és Köveskálon is bemutatásra kerül.  

Johann Sebastian Bach: A nagy chaconne

Enrico Bossi: Orgonaverseny (1900)

“Orgonisták tucatjai bizonygatták, hogy semmi nem érdektelenebb számukra, mint Varnus Xaver művészete. Ám dühtől és irigységtől remegve mondták ezt, és éjjelente szobájukba zárkózva mégiscsak őt hallgatták. Hatása oly nagy korunk orgonaművészetére, hogy senki nem állhat meg mellette, így az újabb generációk nem a követésében, hanem a vele való szembemenésben próbáltak sikerekhez jutni.” – írta róla egykor Faludy György, a költőfejedelem.  Bár sok esztendeje visszavonult családja balatonfelvidéki birtokára, az elmúlt évek mégis páratlan sikereket hoztak Varnus Xavernak. 2010-ben a köztársasági elnök a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adta át neki.

Teltházas, ünnepi koncertjeivel ő nyitotta meg a 2013. évi Berlini Nyári Fesztivált a Berlini Dómban, majd a Toledói Nemzetközi Orgonafesztivált, októberben. 2014 februárjában őt kérte fel Fischer Iván a 30 éves Budapesti Fesztiválzenekar Bach-maratonjának nyitókoncertjére. De azt a bizonyos nagybetűs Koncertet, amelynél nagyobb tisztesség nem érhet muzsikust e földi létben, 2014 augusztusa tartogatta számára: 50-dik születésnapja alkalmából a nagy Bach sírja fölött adott teltházas koncertet a legendás lipcsei Tamás-templomban.

 

 

50 éves a Szolnoki Szimfonikus Zenekar

Újjászületés, átalakulás és örök fejlődés a zenében

Idén 50 éves a Szolnoki Szimfonikus Zenekar hátuk mögött megszámlálhatatlan bérletes koncerttel, kamarakoncerttel, tánckoncerttel, külföldi turnéval és vendég fellépővel való közös produkcióval. A zenekar élén Izaki Maszahiro japán karmester áll, aki épp idén 20 éve, hogy első helyezést ért el a Magyar Televízió VIII. Nemzetközi Karmesterversenyén. Idén, a Maestro jubileumi koncertjét követően Varnus Xavér orgonaművésszel, Törőcsik Marival indulnak országos turnéra, majd Szolnokon mutatnak be több nyáresti komolyzenei koncertet többek között a Republic együttessel a nagyérdeműnek.

Koncert helyszínek:

  • június 6. Pécs – POSZT nyitókoncert – Varnus Xaver közreműködésével, vezényel Izaki Maszahiro
  • június 8. Szolnok – Az orgona színei – Varnus Xaver közreműködésével, vezényel Izaki Maszahiro
  • június 19. Debrecen – Varnus Xaver és Törőcsik Mari közreműködésével, vezényel Hámori Máté
  • június 27. – Balatoni Nyári Zenei Fesztivál – Köveskáli Nagytemplom – vezényel vagy Cser Ádám, vagy Hámori Máté
  • december 11. – Művészetek Palotája, Budapest – vezényel Izaki Maszahiro
  • december 23. – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest – vezényel Cser ÁdámParti-Túra , Szolnoki Szimfonikus Nyár, Szolnok, Tiszapart
  • augusztus 8. – Verdi Requiem
  • augusztus 16. – Republic szimfonikus zenekarral
  • augusztus 19. – Duke Ellington Sacred concert szimfonikus zenekarral
  • augusztus 28. – Katonazenekari fesztivál