Várkert Irodalom: APOSZTRÓF – MÉSZÖLY 100 „Világosan a homályt”

A Mészöly-centenáriummal indítja irodalmi szezonját a Várkert Irodalom Aposztróf sorozata. A januári esten Mészöly Miklós élete, munkássága, és Polcz Alainnel kötött 53 évnyi házassága is megelevenedik irodalmi művek, levelek tükrében. „Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam” – mondta róluk Örkény István.

Kreatív

  1. január 19-én lesz 100 éve, hogy megszületett Mészöly Miklós Kossuth-díjas író, a huszadik század második felének legjelentősebb prózaírója, a tömörítés, a határozott szituációrajzú fegyelmezett szerkesztés művésze. Hatalmas életművének (ideértve szépprózai, drámai, lírai alkotásokat ugyanúgy, mint bölcseleti, vagy irodalmi értekező prózáját) meghatározó jelentősége van mindazon irányzatok és iskolák létrejöttében, amelyek a II. világháború befejezésétől a második ezredfordulóig tartó korszak magyar szellemi életét meghatározták és jellemezték. Írásait erőteljes atmoszférateremtés, parabolisztikus jelentéssűrítés jellemzi, művei alkotójuk filmes látásmódjáról tanúskodnak.

Tartsanak velünk egy online estre, élvezzék saját otthonukból a streamelt előadást és felolvasószínházat!

Világosan a homályt. Szándéktalanabbul, mint lehet. Keskenyebben, mint a pillanat. Kívülről nézd, hogyan tépik szét – széttépve magad.

(Mészöly Miklós: Ars poetica)

Közreműködők: Rujder Vivien és Adorjáni Bálint színművészek Kukorelly Endre író Surányi András filmrendező Juhász Anna irodalmár

További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/aposztrof-meszoly-100