Varga Mihály: kiemelkedően teljesít a turizmus

A Nemzetgazdasági Miniszter január 13-án, a Szépművészeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatóján méltatta a turizmus ágazat 2014. évi teljesítményét, azon belül is kiemelve a SZÉP Kártya forgalom növekedését.

Az NGM által kiadott sajtóinformáció szerint csaknem 7 százalékkal emelkedett a vendégek, és mintegy 5 százalékkal a vendégéjszakák száma 2014 januártól novemberig, a megelőző év azonos időszakához képest. A 2014. január-novemberi adatok szerint egy év alatt a belföldi szállásdíj-bevételek közel 15 százalékkal, a külföldiektől származó szállásdíj-bevételek csaknem 10 százalékkal nőttek.

A miniszter kiemelte, hogy a belföldi turizmus növekedésének egyik legfontosabb mozgatója a SZÉP kártya, amellyel 2014. első 11 hónapjában összesen 15 milliárd forint értékben fizettek szálláshelyeken. Az összes SZÉP kártyás költés egyébként mintegy 73 milliárd forintot tett ki tavaly, az NGM adatai szerint.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a nemzetközi beutazó forgalomban változatlanul Németország, Ausztria és Oroszország áll az élen, ami annak is köszönhető, hogy az orosz-ukrán krízis, illetve az orosz gazdasági visszaesés Magyarországon – több más, európai országgal ellentétben -, 2014-ben még nem igazán éreztette hatását.

Magyarország turisztikai kínálatáról szólva Varga Mihály kiemelte az értékek, s azon belül is a kulturális értékek bemutatásának fontosságát. Mint megemlítette, talán jelképes is, hogy a kiváló turisztikai eseményekről szóló tájékoztatóját éppen a Szépművészeti Múzeumban tarthatja, ott, ahol hamarosan kezdetét veszi a Liget Projekt előkészítése, hogy ez a múzeum is megújulva nyithasson ki újra, néhány év múlva.

Turizmus.com