Várakozáson felüli nyereség a Raiffeisennél

Az előzetes várakozásokon felüli, 21 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a Raiffeisen. Jelentős mértékben nőtt a folyósított hitelek állománya, valamint számos digitális fejlesztés is elkészült, amelyek a krízishelyzetben sikerrel vizsgáztak. A banknál az idei évre mérsékelt, 3.5%-os GDP visszaesést, gyors gazdasági újraindulást, decemberre 347 forintos eurót, és változatlan jegybanki alapkamatot várnak. 

Nagyon jó évet zárt a Raiffeisen Bank, az eredmény terven felüli – mondta Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a bank éves eredményeit kommentálva. A nettó kamat és jutalékbevétel közel 4%-kal emelkedett, a hitelállomány a piacon szinte egyedülállóan, 20% feletti növekedést produkált. A nem teljesítő hitelek aránya mindössze 3,6% volt.

A digitális ügyfélkiszolgálás területén óriásit lépett előre a Raiffeisen, beértek a korábbi fejlesztések. Ez tette lehetővé, hogy hiba nélkül indult a banknál országos azonnali fizetési rendszer. Számos új kényelmi szolgáltatás vált elérhetővé az ügyfélkör számára: hasznos funkciókkal bővült a myRaiffeisen mobilalkalmazás, a bankon belülre és kívülre is használható az elsők között indított fizetési kérelem szolgáltatás, valamint elérhető a QR-kódos fizetés is. Mindezek a fejlesztések jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a hirtelen megváltozott helyzetben az ügyfelek problémamentesen tudják intézni napi banki ügyeiket.

A digitális fejlesztések tovább folytatódnak: hamarosan elérhető lesz a videós tanácsadás és elsőként indul el a kisvállalkozások számára az online számlanyitási lehetőség. A bank a nyár első felében veszi birtokba új székházát, ahol modern, XXI. századi környezet áll majd a kollégák és az ügyfelek rendelkezésére.

A kisvállalati szegmensben folytatódott a hitelállomány bővülése: 2018 után 2019-ben is a piaci növekedési ütem dupláját sikerült elérni. A növekedés motorját az új beruházási hitelek jelentették – elsősorban NHP Fix. A mikrovállalati ügyfélkörben 25%-ot meghaladó mértékben bővültek az ügyfelek tranzakciós volumenei, ezzel párhuzamosan az aktív ügyfélszám is több, mint 10%-al haladta meg az előző évit. A mikrovállalati prémium ügyfélkörben a hitelállomány is az átlag felett, éves szinten 17%-kal nőtt.

A 2020-as év eddigi eredményeiről Zolnai György elmondta: a bank fenntartható, nyereséges üzleti pályán van, két, egyszeri hatások miatt technikailag kis veszteséget mutató negyedév (idén az első negyedévben például a bankadó könyvelése) után áprilisban már újra pozitív a bank eredménye. A Raiffeisen fiókok 90%-a folyamatosan nyitva volt és van, az elmúlt hetekben is fennakadás nélkül zajlott az üzletmenet, nagy érdeklődés volt a jelzáloghitelek, a Babaváró hitel, az új, december 31-éig 5.9%-os THM-el elérhető személyi kölcsön, valamint a vállalatok részéről az NHP Hajrá iránt.

Az első negyedévben tovább növekedett a Raiffeisen Bank piaci részesedése: vállalati hitelezésben 9,01%-ról 9,32%-ra, vállalati forrásokban 10,03%-ról 10,57%-ra, lakossági hitelezésben 4,99%-ról 5,15%-ra, lakossági forrásokban pedig 6,90%-ról 6,99%-ra.

A bank elemzőinek véleménye szerint Magyarországot sem kerülheti el a gazdasági visszaesés, ám ez a várakozások szerint mérsékelt lesz, 3.5%-os GDP csökkenéssel számolnak, V alakú krízis és a gazdasági eredmények gyors javulása várható. A jegybanki alapkamat előrejelzéseik szerint változatlanul 0.9% marad. Decemberre 1 euróért várhatóan 347 forintot kell majd fizetni.