Válasz a dízelkérdésre – Honda CR-V Hybrid teszt

Tökéletes autók természetesen nincsenek, és nincs ezzel máshogy a CR-V Hybrid sem. Az idéntől megvásárolható hibrid verzió hajtáslánca azonban meglehetősen közel jár a tökéletességhez. Átgondoltságának és hatékonyságának köszönhetően valós alternatívát nyújthat a dízelmotorokkal szemben.

Megjelenés

A kipróbált modell, köszönhetően a legmagasabb felszereltségi szintnek, és a további extráknak, elég mutatós darab. A hatalmas felnik, a belépőküszöb alaposan megtolják a látványt. Az extrák listája hosszú: van motoros csomagtartónyitás, nyitható panorámatető, sötétített ablakok, elektromos ülésállítás, head-up kijelző. A 2016-os modellváltás során a CR-V tengelytávja hosszabb lett, aminek köszönhetően sokkal arányosabb lett az autó megjelenése. Hátul leginkább az tűnik fel, hogy megelégszik egy darab kipufogóvéggel, és azt is inkább szemérmesen elrejti. Ez kétségtelenül jobban is illik az autó hibrid mivoltához, amit egyébként összesen három logóval – hátul és oldalt – alaposan alá is húz a családbarát Honda.

honda_20190821_1352_DSC_3367

Belső

Aki helyet foglal ebben a méretes SUV-ban, az rögtön elégedetten csettinthet, hiszen az utastér óriási és szellős. A könyöktámasz olyan széles, hogy ketten is bátran használhatják egyszerre. Ráadásul a tesztelt verzió kényelmes, és kellő tartást biztosító bőrüléseit elektronikusan mozgathatjuk, sőt még memóriafunkció is jár hozzájuk. Az első meglepetés csak akkor ér bennünket, amikor rápillantunk a váltóra, pontosabban annak helyére. A hibrid változatban ugyanis nincs hagyományos váltókar, csak gombok, melyekkel az automata váltók szokásos funkcióit kapcsolhatjuk. Ez a megoldás kétségtelenül megszokást igényel, de a váltókar elhagyása inkább csak érzelmi okok miatt lehet furcsa egyeseknek. A központi műszeregység digitális, és tetszés szerint, sok információt jeleníthetünk meg a rajta. Az akkumulátor töltöttségének kijelzője a baloldalon kapott helyett, jobbra pedig – szimmetrikusan – az üzemanyagszint kijelzője található. Ami viszont kissé zavaró, hogy a pillanatnyi fogyasztás kijelzője eléggé késve jeleníti meg az adatokat. Ez már csak azért is fura, mert egy másik funkció, amely az elektromos és a hagyományos motor használatát jelzi, nem mutat ilyen jellegű késést. Sok információ jeleníthető meg egyébként a Head-Up kijelzőn is, amely így még biztonságosabbá teszi a vezetést. A műszerfal közepén helyet kapó képernyő érintős, de rá is jellemző, hogy kicsit lassan vált a különböző menüpontok között. Egy picit izmosabb hardver sokat javítana a komfortérzeten.

honda_20190821_1408_DSC_3483

Motor és vezetés

Az autó lelke természetesen a hibrid-erőforrás, amely kifejezetten jól sikerült konstrukció. A titka egyrészt az átgondoltságban rejlik, másrészt, hogy a japán mérnökök remek szoftvert is készítettek a hardverhez. A végeredmény magáért beszél: a fogyasztás játszi könnyedséggel tartható hat liter közelében, miközben semmi fajta kompromisszumot nem kell kötnünk a vezetés terén. Mindez persze autópályán már csak mérsékelten igaz, hiszen ott főként a 145 lóerős benzinmotor dolgozik, a villanymotorok csak erős gyorsításkor kapcsolódnak be a hajtásba. De nézzük a mindennapok tapasztalatait. A rendszer alapvetően törekszik az elektromos használatra, de tekintettel arra, hogy az akkumulátor kapacitása elég szerény, hamar elengedi a dolgot. Az első keményebb gázadásra, bekapcsolja a benzinmotort, ami első körben egy generátort pörgetve termel áramot a 184 lóerős villanymotorok számára. Ebben az „aggregátor” – üzemmódban töltjük időnk nagy részét, amennyiben városi, vagy elővárosi forgalomban utazunk. Ha mozgásunk lelassul, vagy a tempót csak tartani kell, akkor az erőforrás újra tisztán elektromos üzemmódra vált. A legjobb az egészben, hogy a városokra  jellemző torlódások során a fogyasztás egyáltalán nem emelkedik, hiszen az araszolgatást simán letudjuk az előbb említett elektromos üzemmódban. Csak ülünk a zajtalan autóban, miközben duruzsol a klíma. Felemelő érzés.

Ha pedig kijutunk végre a zsúfolt forgalomból, akkor élvezhetjük, hogy a kormányzás egészen direkt és erő is van bőven a gyorsításokra. Csupán a karosszéria dőlése szegheti kedvünket, de a CR-V építési módja eleve behatárolja a sportosságot.

honda_20190821_1400_DSC_3439

Összegzés

A CR-V hibrid változata egy tágas, kellemesen vezethető, és praktikus szabadidő autót párosít egy korszerű és hatékony hajtáslánccal. A nehéz autó ennek köszönhetően úgy fogyaszt, mint egy dízel, de kíméletesen bánik a környezettel. Mindennek azonban ára van: a tesztelt Executive felszereltségű változat alapára 13 399 000 Ft, ami egy pár járulékos extrának köszönhetően 14 millió fölé kúszik. A környezettudatosság szép dolog, de a hibrid változattal a nyugalmat is megvásároljuk: a hektikus városi közlekedésben komoly ütőkártya a hangtalan villany-üzemmód és a kifejezetten jó hangszigetelésű karosszéria.

 Dóka Attila

Fotó: Juhász Melinda