V. GYEREKSZEM FILMFESZTIVÁL GÁLA ÉS KONFERENCIA

Több mint két év után, immár ötödik alkalommal ismét megrendezésre kerül a gyerekek filmes mustrája, a Gyerekszem Filmfesztivál. Idén is száznál több film érkezett hazai és nemzetközi alkotóktól. A Fesztivál idei helyszíne a Műcsarnok, ahol az aktuális kiállítás múzeumpedagógiai programjai is kapcsolódnak az animációs workshoppal, konferenciával, jelmez és sminkbemutatóval színesített eseményhez. Ebben az évben 111 film érkezett be, ebből 73 magyar és 38 nemzetközi. Az előzsűri 61 filmet választott a fesztivál versenyprogramjába, melyből 25 külföldi műhelyek munkája.

A filmek értékes díjakért versenyeznek, amelyeket idén nemzetközi zsűri ítél oda. Tagjai: Detlef Fluch operatőr, vágó, médiapedagógus (Németország), Domonyi Rita dramaturg és Schwechtje Mihály filmrendező. Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is oszt ki díjakat.

2015-ben is a megszokott három kategóriában lehetett pályázni, a Kicsi a bors, de erős 6-12 éveseknek, az Ifjú titánok12-19 éveseknek, és a Gyerekszem, öregszem azoknak, akik már elmúltak 19, de a filmet még 19 éves koruk előtt készítették.

A legtöbb alkotás filmes műhelyekben készült. A fesztiválon részt vesz az Animono Filmkészítő Műhely, a Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület, a Kecskeméti Animációs Filmstudió, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium Stúdió, a Gagarin Média Szakkör, a Start Kreatív Alkotócsoport, a Zikk-Zakk Műhely, és olyan nemzetközi műhelyek is bekapcsolódtak az idei programba, mint a Studio Da Oroszországból, a Camera-etc Belgiumból, az Sukrómná Stredná Umelecká Ŝkola Aminovanej Tvorby Szlovákiából, a CameraZizanio Görögországból, illetve a Zuckerwattenkrawatten Németországból.

A fesztivált délelőtt konferencia kíséri, melyet filmes, pszichológus és pedagógus szakemberek tartanak Gyerekekkel a művészet útjain – Önkifejezés és terápia címmel. A konferencia célja, hogy bemutassa a gyerekek művészeti tevékenysége által nyújtott önkifejezési és terápiás lehetőségeit, megismertesse a hazai gyermekvédelmi és köznevelési jó gyakorlatokat és a nemzetközi programokat.

A filmes verseny díjátadó gálája május 8-án (pénteken) 16:00 órakor kezdődik, melynek műsorvezetője Till Attila.