V. DEBRECENI DALIDÓ – FARSANGNYITÓ CSALÁDI NAPOK

2012-ben született újjá a cívisvárosnak az a régi hagyománya, amikor a Vízkereszt utáni első hétvégén „Dalidót” rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. A Debreceni Dalidónak köszönhetően idén két napot szentelhetünk a farsangi családi mulatozásnak.

A Kölcsey Központban január 14-én szombaton délelőtt tíz órától egészen kora estéig tart a V. Farsangnyitó Debreceni Dalidó. A rendezvényen – a hagyományoknak megfelelően – a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái is bemutatkoznak, mivel ez a nap a farsangnyitó vigadozás mellett a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is. Ezen a napon a szakmát tanuló diákokat körbezsongják a kisgyermekek, tanulnak tőlük egy-két fogást, s ki tudja, ez az élmény évekkel később valamelyik szakma felé terelgeti őket.

A Kölcsey Központ folyosóján a méltán népszerű povolnys asztalosok, a világítástörténetet bemutató Beregszászi, a koktélpartira invitáló Kereskedelmi és Vendéglátóipari, a híres debreceni pároskolbász-töltés, a mézeskalács-díszítés és kalácsfonás technikáit bemutató Irinyi pék- és hentesinasai, a saját ruháik mellett nyomdai fogásokat is bemutató Könnyűipari, a közlekedési játékokat népszerűsítő Brassai, az esztergáló Baross mellett jönnek a Péchy pallérjelöltjei, önjáró kisautót és Leonardo-hidat hoznak, a Vegyipari tudósjelöltjei mindenféle ördöngös csodatévő folyadékokat kutyulnak, a Mechwart legorobotjai a farsangi forgatagban keresik az utat, a Bethlen-Air pedig bármilyen célállomásra elrepíti a repülni vágyókat.

A Debreceni Szakképzési Centrum mesterei és inasai mellett a kezdetektől jelen lévő kézművesek, a Tímárház mesterei – Radics Zoltán mézeskalácsos, Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó, Lugossy György fazekas, Buka Csabáné csipkeverő, Hutkai László bőrműves, Molnár Tiborné hímző – is várják az érdeklődőket. A kézműves hagyományokat éltető Kós Károly Művészeti Szakközépiskola tanárai és diákjai is Dalidó-házigazdáknak mondhatók, gyönyörű álarcaik idén is láthatók lesznek.

            A Dalidó-vándorlás már sokak számára ismert: ahogy az állomáshelyeken gazdagodik az inasremekeket készítők tudása, úgy gyarapodik a vállalkozó kedvű gyermekek vándorleveleibe szerezhető pecsétek száma. A kitartók – akik legalább három mesterállomáson elkészítik remekeiket – idén is inaslevelekkel térhetnek haza. Kézműves remekeket a Kredenc-kuckóban és a Gyermekváros Egyesület asztalainál is készíthetnek.

            A Kölcsey Központ körfolyosóján, a Bálteremben, a Nagyteremben és a Baltazár téren megrendezett összes programon való részvétel ingyenes.

            A kurta lábú közönséget idén is gólyalábasok fogadják, 10.30-tól a Langaléta Garabonciások nyitják a Dalidót vásári komédiával, majd terelgetnek mindenkit Tompeti és Barátai ingyenes farsangi koncertjére.

„Csak tessék, csak tessék, királylányok, boszorkák, kéményseprők, mindenféle jelmezesek, ide jöjjenek!”Érdemes a nagytermi koncertre jelmezben érkezni vagy gyorsan átöltözni, hiszen rögtön a koncert után jelmezmustra kezdődik, a legszebbeknek, legötletesebbeknek pedig jutalom jár. (Regisztráció már 10 órától a Kölcsey Központ információs pultjánál.)

            A jó ebéd után fél 3-tól a Bényi Árpád-teremben az Igazgyöngy Alapítvány mutatkozik be – kiállításuk február 15-ig ebben a kiállítótérben látható – , majd a Langaléta Garabonciások folytatják a mulatságot. A Bálteremben 16 órától a VSG Táncszínház a Csipkerózsika című zenés-táncos interaktív mesejátékát mutatja be Kautzky Armand narrációjával – nem csupán királylányoknak. A fordulatos mesejátékban csodás jelmezek, klasszikus zene és kifejező díszletek segítségével valóban Csipkerózsa palotájában érezhetjük magunkat. A megannyi izgalmas jelenet mellett nevethetünk egy vidám udvari bolondon, és izgulhatunk, hogy a látványos és egyedülálló, egész színpadot beszövő csipkehálón vajon átjut-e a herceg, hogy felébressze a királylányt…Persze az előadásban minden kiderül!

            Egy óra múlva, 17 órakor pedig a Nagyteremben kezdődik Szemerey László Abrakadabra című bűvészműsora. Samy bűvész bejárta a világot, nagy öröm, hogy itthon van. A Virágkarneválon sokan szívükbe zárták, a kiskutyáival együtt.

A Baltazár Dezső téren a mechwartos kovácsmesterek és inasok szerencsepatkókkal várják a hideget jól tűrő farsangi kompániát, a farsangi étkek mesterei pedig régi, autentikus debreceni ételeket kínálnak családbarát áron. A Baltazár téren az adventi vásárban megismert és megszeretett Vili-vonat 10-től 18 óráig várja a vonat szerelmeseit 250 forintos menetjeggyel.

            Január 15-én vasárnap a Vojtina Bábszínházban 10 órától 13 óráig folytatódik a mulatság: mutatványosok csapnak nagy csinnadrattát, kicsik és nagyok próbálhatják ki magukat az egykori céhinasok játékaiban. „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak” éneklik a játszószínház muzsikusai, s velük rophatják a táncot az ide érkező népek.

            A Vojtina Bábszínház színháztermében 10 órától Szerencsés János avagy az ördög három aranyhajszála című bábjátékot is megnézhetik az érdeklődők. „Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni” énekli Szerencsés János és el is indul, ha el nem varázsolja őt is Kiss Balázs, bűvész, aki az Országos Corodini Bűvészbajnokság I. helyezettje lett 2016-ban.

            A játszószínházban A sárig kicsi kígyó kamarajáték szintén 10 órakor kezdődik a Farsangnyitó Dalidó keretében.

A programok ingyenesek, a Vojtina Bábszínházban viszont regisztrációhoz kötött a részvétel!

Várják a jelentkezéseket a Vojtina Bábszínház programjaira a szervezes@vojtinababszinhaz.hu  e-mail címen vagy az 52/418-160-as telefonszámon.