Utoljára szilvesztereznek a MÜPÁ-ban Presserék

PresserKét hagyományos szilveszteri buli megszűnését jelentették be egyszerre: pénz híján a Blaha Lujza téri Pa-Dö-Dö-koncert idén elmarad, jövőre pedig hiányozni fog a Művészetek Palotájából a Rácz Zoltán vezette Amadinda együttes közös, óévbúcsúztató és újévköszöntő fellépése Presser Gáborral. Mielőtt a különleges zenei csemegék kedvelői kardjukba dőlnének, eláruljuk, hogy jövőre az Amadinda szilveszter a felújított Zeneakadémián folytatódik, ahol 2001-ben elkezdődött.

 

Zakatol tovább tehát az Amadinda tizenharmadik alkalommal útjára bocsájtott szilveszteri zenevonata állandó vendégével, Presser Gáborral, sőt idén a Pa-Dö-Dö „egyik fele”, Falusi Mariann is hallható lesz a Blaha Lujza tér helyett éppen Presserék koncertjén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Szájharmonikán Szabó Tamás játszik.

 

Rácz Zoltánék csodás évet zárhatnak, és azt ígérik, jövőre rá fognak tenni még egy lapáttal. A Prima Primissima Díjra jelölt Amadinda együttes ugyanis fennállásának 30. évfordulóját ünnepli 2014 tavaszán. A jubileumi szezont mindenesetre nagyszerűen kezdték: Gyöngyösi Levente Sinfonia concertante című, nagy érdeklődéssel várt művének, amelyet az Amadinda együttes és a Pannon Filharmonikusok számára komponált, a pécsi Kodály Központban volt az ősbemutatója. Egy gombostűt sem lehetett leejteni, magam is tapasztalhattam, Steve Reich szerzői estjén a Zeneakadémia nagytermében, amelynek tomboló sikerében döntő részt vállaltak az Amadinda együttes tagjai. (Nem véletlen, hogy az oldalpáholy első sorában ott bólogatta a négyeket Presser Gábor is.) A Liszt-, Bartók-Pásztory- és Kossuth-díjas muzsikusok négy földrész harminchárom országának zenekedvelőit örvendeztették már meg különleges produkcióikkal. A Közép-európai Egyetem aulájában rendezett koncertsorozatuk után, tavasszal mesterkurzusokat tartanak az Amerikai Egyesült Államok négy egyetemén. Januárban a Music Centerben hangversenyeznek. Május elején ismét Presserrel szerepelnek a pécsi Kodály Központban, május 18-án pedig, napra pontosan az első zeneakadémiai fellépésük után három évtizeddel, a zenepalota nagytermében várják rajongóikat különleges ajándékkal: a harminc éves Amadinda-repertoár legszínesebb darabjait a közönség szavazatai alapján válogatják össze.

 

Az idei szilveszteri zenevonat a West Side Story legnépszerűbb részleteivel, örökzöld Presser dalokkal és amadindásított Locomotiv GT slágerekkel fut be a végállomásra úgy hajnaltájban. A 22:45-kor kezdődő műsor plakátja figyelmeztet is rá: Csak az jöjjön, aki bírja…

 

Horváth Gábor Miklós

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*