Utcai pálya, de más, mint Monaco

A hétvégén ismét egy olyan verseny következik, amelyet a 2020-as pandémiás évben nem rendeztek meg. Az utcai versenyek kialakítása nagyon sok időt és szervezést igényel, amelyet egy bizonytalan évben nem lehet bevállalni. Emiatt maradt el tavaly Monaco és Baku is, vagy akár a Kanadai Nagydíj is, amelyet sajnos idén sem rendeznek meg. 2016 óta versenyez a Forma-1-es mezőny Azerbajdzsánban. A futamot először Európa Nagydíj név alatt rendezték meg, majd 2017 óta az ország saját neve alatt fut.

A Mercedes mindig is jó teljesítményt nyújtott az azeri pályán, s 2017 kivételével mindig pilótái diadalmaskodtak itt. 2017 volt az egyetlen év, amikor is Daniel Ricciardo személyében Red Bull-pilóta állhatott fel a dobogó tetejére. Bár Monacóban a Red Bull domináns teljesítményt tett le az asztalra, kérdés, hogy ezen a hullámon lovagolva át tudja-e menekíteni a formáját Bakura. Bár ez is utcai pálya, de teljesen más, mint Monaco volt.

Ami az izgalmakat illeti, Baku jobban áll. Több előzési lehetőség van a pályán, mint Monacóban, így például a hosszú egyenesében. A verseny maga kiszámíthatatlanabb és a biztonsági autós fázisok megtörik az egyhangúságot. Míg Monacóban nem nagyon pihenhet a pilóta a verseny alatt, Bakuban erre több lehetősége van, így a hosszú egyenesben is. Azután, hogy 2020-ban nem rendezett Azerbajdzsán Forma-1-es futamot, úgy néz ki, idén fog, csakhogy nézők nélkül. Monacóban még napi 7500 nézőt engedtek a lelátókra, s a bakui üres lelátók után, a Francia Nagydíjra ismét napi 15 ezer nézőt várnak.

A Monacói Nagydíjat bár nagyon exkluzív helyen rendezik, mégis kevésbé izgalmas futamokat hoz. Idén sem volt másként, de a Red Bull és Max Verstappen kitűnő teljesítménye révén biztosan helye van a történelemkönyvekben. Max Verstappen az egyéni ponttábla élére állt, ami még sosem fordult vele elő a Forma-1-es Világbajnokságban. A Red Bull pedig ha csak egy ponttal is, de szintén vezeti a konstruktőri ponttáblát. Az azeri futam előtt egyébként Magyarországon lazult a holland pilóta. A Hungaroringen csapatta egy Porschéval csak úgy a szórakozás kedvéért.

Helmut Markko szerint Sergio Perez a döntő tényező a Red Bull világbajnoki címért folyó harcában. A 79 éves szakember szerint Perez túl gyenge teljesítményt nyújt az időmérő edzéseken. Ez a csapat legnagyobb hiányossága. A mexikói pilóta nem könnyen szokja a Red Bullt, tudja is, hogy javulnia kell. Bakuban kiderül, hogy mennyire sikerül ez neki ott, ahol korábban kétszer is dobogóra állhatott a Force Indiával.

Charles Leclercnek és a Ferrarinak hosszú idő óta először lett volna esélye az első pozícióból rajtolni Monacóban, de autójának meghibásodása miatt erre nem volt lehetősége. Ki tudja mikor lesz még egy ilyen ziccer a csapat számára? 2019-ben mindenesetre ezen a pályán Sebastian Vettel a harmadik helyre vitte célba a piros betontorpedót, 2018-ban Kimi Raikkönen második lett. 2016-ban az első futamon Vettel a második, Raikkönen pedig a negyedik lett az akkor még Európa Nagydíj név alatt futó versenyen. Bár az utcai pálya gyorsasága a Mercedesnek kedvez, talán labdába rúghat majd a Ferrari is.

A verseny és a pálya

Az azeri aszfaltcsík egy ultramodern versenypálya, s a monacóihoz hasonlító utcai pálya keveréke. Ez a nyomvonal is a híres mérnök, Hermann Tilke keze munkáját dicséri. Sok a szűk rész, de sok a gyors egyenes is, amely gyorsabbá teszi ezt a helyszínt Monacónál.

Az 51-körös Azeri Nagydíj június 6.-án helyi idő szerint 16 órakor (nálunk 14 órakor) veszi kezdetét. A pálya hossza: 6,003 km, a teljes versenytáv 306,049 km. A körrekordot Charles Leclerc (Ferrari) tartja 2019-ből 1:43.009-es időeredménnyel.

2019-ben, mikor utoljára rendeztek itt Forma-1-es futamot, Valtteri Bottas (Mercedes) ért célba elsőként. A finn pilóta ideje 1:31:52.942 volt. A második helyezett Lewis Hamilton (Mercedes) lett, míg a bronzérmes helyre Sebastian Vettel (Ferrari) állhatott fel.

Forrás: facebook.com/amberprkft/