UTAZUNK AZ IRODALOMBA(N)!

Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint nyolc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére tartották meg 1929-ben. A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek – az élő szó, az ének, a zene és a tánc – szépségével színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék.

Az ünnepi könyvhét és a gyermekkönyvnapok vidéken évek óta egyre színvonalasabb programokat kínál és ebben Debrecen, amely régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában, központi helyet foglal el hangsúlyozta Debrecen Polgármesteri Hivatalának Kulturális Osztályvezetője. Szentei Tamás kiemelte, hogy az olvasás ünnepén olyan összefogást tud felmutatni a város, amelyben a kiadók, a könyvesboltok mellett a kulturális intézmények, az Alföldi nyomda, a Debreceni Egyetem is résztvevői a színvonalas programoknak.

Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban versrészletével „Ment-e a könyvek által a világ elébb” tette fel a költői kérdést Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kulturális szakember szerint a küzdelmekkel teli történelmi kor ihlette vívódás a mai kor emberét is megerősíti az egyértelmű válaszban: igen. Bódor Edit elmondta a Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az Egyetem városában az Ünnepi Könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike, amely immár negyedik éve új koncepció szerint valósul meg. A megújult könyvhétnek továbbra is legfontosabb célkitűzése Debrecen változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasók személyes találkozásának előtérbe helyezése, a könyves napok igazi fesztivállá alakítása.

A rendezvény idei szlogenje – „Utazunk az irodalomba(n)!” – a könyvekkel való találkozás élményszerűvé tételét hangsúlyozza mutatott rá Szirák Péter irodalomtörténész, a debreceni rendezvény kurátora. A könyvhét eseményei szimbolikusan és valóságban is lehetőséget teremtenek arra, hogy elutazzunk időben-térben egyaránt. Az irodalom ugyanis az elidőzésnek, a nyugodt koncentrációnak a médiuma és területe, akár a klasszikus, akár a kortárs magyar irodalmat nézzük. Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal. A rendezvény díszvendége lesz Térey János. A Debrecenből indult költő-író egyfajta utazási irodalomba tartozó művel örvendezteti meg a rajongókat, ugyanis a frissen megjelenő összegyűjtött verseskötetéről, az Őszi hadjáratról fog beszélni. Háy János is vendég lesz, akinek Ország, város, fiú, lány című útiesszé-kötetét ismerheti meg a közönség. A nyolcvanas évek végének zenekedvelő ifjú irodalmárai – Papp András, Poós Zoltán, Puskás István, Szénási Miklós és Térey János, valamint barátaik – pedig a múltba kalauzolnak: „rockidőutazást” szerveznek.

Sínen az irodalom találó címet kapta, az a most debütáló program, amelynek keretében a Debreceni Közlekedési Vállalat irodalmi villamost indít – jelentette be Nagy Annamária, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. kommunikációs és marketing vezetője. Az egyes villamos útvonalára szinte felfűzhető a város irodalomtörténeti látványosságai. A nosztalgia villamos, amelyre térítésmentesen lehet felszállni csütörtökön és pénteken 11.30-tól indul a Nagyállomástól. A helyszínek között a „kalauz” a Debreceni Református Kollégium muzeológusa, dr. Keczán Mariann lesz.

Szívügyünk a magyar kortárs gyermekirodalom foglalta össze tömören küldetésüket a debreceni Pagony bolt vezetője. Csikó Márta elmondta a gyermekkönyvnapoknak két sztár alkotója is itt lesz, Dániel András és Gévai Csilla illusztrátor-meseírók személyében.

Gábor-Tóth Ildikó a Főnix Rendezvényszervező programszervezője elmondta, hogy az ünnepi könyvhét és a gyermekkönyvnapok színes kavalkádjával június 9-13. között több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők. A Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, valamint a Kölcsey Központ, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Libri Könyvesbolt és a Butiq szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és közönsége, az író és olvasó, a könyvkiadó és a kereskedő.

A sajtótájékoztatón ízelítőt adtak közös gyerekműsorukból Újhelyi Kinga, Jászai Mari-díjas színművész és Szabó Krisztián gitárművész. 2016. június 11-én 16 óra 16.20-kor          KKK: énekhang és gitárszó címmel Kovács András Ferenc KAF verscsokrát adják elő megzenésítve. Helyszín a Csapó utcai sétálóövezetben, a Fórum előtti téren lesz.