Üres cellákkal és zsúfolt szállodákkal várja Cleveland a republikánus konvenciót

Kiürítettek börtöncellákat az esetleges tömeges letartóztatásokhoz Clevelandben, ahol viszont a szállodák zsúfoltak. Az Ohio állambeli városban hétfőn kezdődik az amerikai republikánusok országos konvenciója, amelyen megválasztják a párt elnökjelöltjét, Donald Trumpot.

    Az elmúlt napok és hetek rendőrgyilkosságai miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Clevelandben. Az Erie-tó partján fekvő nagyváros mintegy ötvenezer látogatót – köztük tizenötezer újságírót – vár a négynapos konvencióra.
    “Örömmel és szíveslátással várunk minden látogatót, de nagy az aggodalmunk is” – mondta vasárnap este a nemzetközi sajtó munkatársainak Matt Zone clevelandi városi tanácsnok. Megjegyezte, hogy Ohio állam törvényei engedélyezik a szabad fegyverviselést, és ez sokakat aggodalommal tölt el, különösen egy ilyen nagyszabású rendezvény idején. A Quicken Loans Arénában – abban a sportcsarnokban, ahol az elnökjelölt-állító konvenciót tartják – és környékén azonban ezekben a napokban megtiltották a fegyverviselést.
    A városban amúgy is láthatóan megerősítették a biztonságot, az aréna körül több kilométer hosszan kígyóznak a fémkorlátok, a létesítmény autóval meg sem közelíthető, és összesen ötezer rendőr és titkos ügynök vigyázza a rendet és a biztonságot. A titkosszolgálat, a clevelandi rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már hónapok óta egyeztetett a helyi és a szövetségi rendfenntartó erőkkel, hogy a város biztonságos legyen.
    Mindenesetre kiürítettek börtöncellákat, és a bíróságok éjjel egyig lesznek szolgálatban arra az esetre, ha tömeges letartóztatásokra lenne szükség. Nyílt fenyegetés ugyan nem érkezett, de az egyik radikális afroamerikai szervezet, az Új Fekete Párducok Párt néhány tagja sajtóhírek szerint a múlt héten bejelentette, hogy Clevelandbe érkezik, méghozzá fegyverrel.
    A republikánus konvención részt vevő delegátusok vasárnapra mind megérkeztek az ohiói városba, ahol este óriási tűzijáték fogadta a látogatókat.
    A clevelandi rendőrszakszervezet egyébként a vasárnapi louisianai rendőrgyilkosság után nyílt felhívást tett közzé, hogy ne csak a sportarénában és a környékén legyen tilos a fegyverviselés a konvenció idején, hanem az egész városban. Steve Loomis, a clevelandi rendőrszakszervezet vezetője egyenesen John Kasich kormányzóhoz fordult, aki azonban széttárta a karját: nincs felhatalmazása a kérés teljesítésére – mondta.

Forrás:MTI