Urban DIY-Award: Újragondolt életterek Bécsben

StR Ludwig: Urban DIY-Award - Stadt selbst gestaltenA „csináld magad“-mentalitásnak Bécsben már nem csak a négy fal között van helye. Az osztrák főváros a városújítás és közösségépítés jegyében olyan kezdeményezéseket vár, amelyek élettel töltik meg a köztereket. Az első alkalommal meghirdetett Urban DIY-Award ötletpályázat legjobbjait ajándékutalvánnyal díjazzák.

Legyen az gerillakötő-mozgalom, vagy egy raklapnyi kiskert az utcán, a bécsiek elhivatottan fáradoznak lakókörnyezetük élhetőbbé tételén. Ezt látva az osztrák főváros Lakhatási, lakásépítési és városújítási ügycsoportja (MA25) ötletpályázatot írt ki. Az első alkalommal meghirdetett Urban DIY-Award olyan kezdeményezések megvalósítását segíti, amelyek élettel töltik meg a köztereket, és hozzájárulnak a közösségi kapcsolatok építéséhez.

„A ’csináld magad’-mentalitás ma nagyon divatos. Mi is arra szeretnénk ösztönözni a bécsieket, hogy vegyék ki a részüket városunk alakításából. Ezalatt pedig nem csak azt értem, hogy vonzóbbá tegyük és szépítgessük. Olyan ötleteket keresünk, amelyek az együttélést és a közösségi létet erősítik, pozitívan hatnak a környezetünkre valamint növelik a lakó- és életkörülményekkel való elégedettséget és a városrész életminőségét“ – magyarázza Michael Ludwig városi tanácsos.

A kiírásra 2014. október 6-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Elsősorban új funkciókat és felhasználási módokat nyújtó, egyszerűen és kis költséggel kivitelezhető javaslatokat várnak, amelyek átértelmezik a jólismert élettereket. A zsűri által legjobbnak ítélt és megvalósításra érdemes kezdeményezéseket 2.000 euró összértékben ajándékutalvánnyal díjazzák. A díjátadóra az ügyosztály fennállásának 40 éves jubileumán, október 22-én kerül majd sor.

További információk és nevezési lap:

http://www.gbstern.at/stadt-selbst-gestalten/

Tippek az ötleteléshez:

www.gbstern.at/fileadmin/user_upload/BLOG_PROJEKTE/DIY_04_web.pdf