Ünnepel a Mátyás Pince

Idén 110 éves a Mátyás Pince! Ezt a különleges évfordulót májustól novemberig tartó programsorozattal ünnepli fővárosunk egyik leghíresebb étterme. Ahogy szemrevaló kiadványukban írják, 1904 óta „sokat változott a világ, háborúk jöttek, forradalmak mentek, válságok és megszorítások követték egymást, az épület azonban csodával határos módon megmenekült a pusztulástól, ma is a helyén áll, hirdetve, hogy a honi vendéglátás a történelem egyik legviharosabb évszázadában is képes volt újra és újra talpra állni, és a hagyományokat tiszteletben tartva megújulni”.

A Mátyás Pince legújabb tulajdonosa, a Mátyás Pince Új Ízei Kft. egy évig csak azzal foglalkozott, hogy vonzóbbá tegye a fogadóteret, kicserélje a burkolatokat, megújítsa a kárpitokat, hogy a falfestmények a régi fényükben tündököljenek, s utoljára, de nem utolsó sorban, hogy a konyha is megfeleljen a 21. század követelményeinek.

Az ünnepi időszak egy kiállítás létrehozásával vette kezdetét: a Zeneteremben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum anyagainak felhasználásával, Saly Noémi szerkesztésében az étterem 110 éves történetéről tudhatnak meg szomorú és örömteli részleteket az érdeklődők.

Az étterem kiváló muzsikusai, Lakatos Vilmos és zenekara hamarosan egy új válogatás-albumot készítenek, amelyen az utóbbi 110 év zeneirodalmának ismert műveit játsszák. A tervek szerint az étterem vendégei nemcsak meghallgathatják a zenekart, de május végétől már hazavihetik az élményt egy CD formájában is.

A 2014. május 1-jén meghirdetett magyaros ételek receptversenyének a legizgalmasabb fogásait Szepesi János, a Mátyás Pince konyhafőnöke készíti el, és felveszi az étterem étlapjára.

A vacsorával egybekötött, A magyar operett 110 éve című zenés estén felcsendülnek Lehár Ferenc, Eisemann Mihály, Ábrahám Pál legnépszerűbb dalai. Az előadókat Lakatos Vilmos és zenekara kíséri.

A Mátyás Pince hagyományosan az élő cigányzene és a magyar nóta fellegvára is. Budai Beatrix nótaénekes vállalta, hogy együtt énekel a vendégekkel, akik kipróbálhatják, milyen érzés pódiumon, hangszeres kísérettel szerepelni.

Lakatos Vilmos és zenekara nyitott minden zenei irányzatra, de egy-egy estén néhány órára a zene más területeiről érkező vendégművészeknek adja át a pódiumot. Hamarosan Babos Gyulát és Ferencz Pétert (Peet Project) hallhatjuk a Mátyás Pincében.

Prímástalálkozó is lesz a 110 éves étterem ünnepi programjában. Lakatos Vilmos a Rajkó zenekarban együtt muzsikált az ország mára ismertté vált hegedűseivel. A Rajkó zenekar volt tagjai újra együtt kápráztatják el a közönséget virtuóz hegedűjátékukkal.

A Hungarikumok estje során a szürkemarha, a mangalica és a libamáj randevúzik a híres magyar italokkal és az elmaradhatatlan fűszerpaprikával.

Vasárnaponként, amíg a szülők féláron (!) ebédelnek, a Halász teremben játszóház várja a gyerekeiket. A hangulatos falak között nem nehéz megidézni Mátyás király udvari életét, étkezési szokásait, történeteit.

A programsorozat befejező részeként, november 14-én a vendégek a Mátyás Pince hagyományos ünnepi kínálatából kapnak ízelítőt. Szepesi János a Mátyás és Beatrix menüt készíti el, vacsora után pedig folklór és operett programot láthat-hallhat a jóllakott nagyérdemű. Aki plusz izgalmakat is szeretne, vásároljon tombolajegyet, mert a sorsoláson akár esküvőjének, családi, baráti összejövetelének lebonyolítását is megnyerheti.

Az aktuális részletekről a www.matyaspince.eu ad tájékoztatást.

Horváth Gábor Miklós