Ünnep a Rózsaszín-tónál

Szalay Balázs és Bunkoczi László pályafutása során ötödször gurulhatott át a Rózsaszín-tó partján felállított céldobogón. Igaz, először az Africa Race történetében, hiszen korábban (2004 és 2007 között) mindig a Dakar-célbaérkezést ünnepelte itt. 
Szalaynak még korábbról is vannak élményei: 1996-ban, amikor életében először versenyzett ezen a kontinensen, bár műszaki hiba miatt kiesett, akkori navigátorával, Frank Pappal eljött ide, megnézni a ceremóniát. 
„A mezőny még sehol sem volt, amikor ideértünk, a taxi kitett minket körülbelül kétszáz méterre a dobogótól. És amikor befelé sétáltunk, egyszer csak ott termett egy kisgyerek és megpróbálta letépni Frank lábáról a zoknit a szandálján keresztül. Nem sikerült neki, de ettől az akciótól mindketten kissé meghökkentünk, hirtelen nem is tudtunk mit reagálni” – mesélte Szalay Balázs, aki elmondása szerint mindig szívesen versenyzett Afrikában, ezért is tért most vissza.
„Afrika természetes, nyers szépsége semmit sem változott az évek során, ezért is jöttünk vissza – mondta Szalay a célceremónia előtt. – Maga a verseny is nagyon tetszett, óriási élményt jelentett, egy kicsit olyan volt, mint a Dakar 1996-ban. Még nem olyan profi, még nem olyan leszabályozott, viszony teljesen versenyzőközpontú. Nyilván azok a szakaszok voltak a kedvenceim, amelyeken másodikok lettünk, s azokat nem kedveltem, amelyeken a motorgondok miatt csak küszködtünk.”
Amint arról az elmúlt napokban hírt adtunk, az Opel Dakar Team párosa remek formában kezdte a viadalt, öt szakaszon is másodikként ért célba, csakhogy a marokkói utolsó szakasz előtt alacsonyabb oktánszámú benzint tankoltak, s attól kezdve csak szenvedés volt az életük, attól kezdve lépésről lépésre küzdötték előre magukat, begyűjtöttek jó néhány óra büntetést, de nem adták fel, és elértek a dakari célig.
„A részsikerekből lehet táplálkozni, jó hír, hogy versenyben tudtunk lenni Schlesserrel – tette hozzá a navigátor, Bunkoczi László. – Bár nem ilyen eredményért jöttünk ide, annak nagyon örülök, hogy itt vagyunk, mert remek pályákon versenyeztünk, s mert itt vannak a sivatagi versenyzés gyökerei, innen indultunk el annak idején.”
És szurkolásban sem volt hiány: egy magyar turistacsoport teljesen véletlenül éppen a Rózsaszín-tó partján járt ezen a délelőttön, s amikor meghallották, mi várható itt, természetesen egy tapodtat sem mozdultak, amíg alaposan meg nem ünnepelték Szalayékat, no és persze a kamionos kategóriában összetett második helyen végző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László triót.
AFRICA RACE
Az összetett végeredmény. Autósok: 1.  Jean-Louis Schlesser, Thierry Magnaldi (francia, Schlesser Buggy) 35:13:06, 2. Loomans, Driesmans (belga, Toyota Hilux)  1:42:14 ó h., 3. Henrard, Barbier (francia, Buggy) 2:55:13 ó h., ...18. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 44:33:18 ó h. Kamionosok: 1. Tomas Tomecek, Vojtech Moravek (cseh, Tatra) 39:24:45, 2.Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 1:52:56 ó h., 3. Jacinto, Marques, Cochinho (porutgál,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*