Uniós támogatással korszerű szennyvíztisztító-telep és csatornahálózat épült Segesden

Uniós támogatással korszerű szennyvíztisztító-telep és csatornahálózat épült Segesden – közölte a somogyi település önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

     A 920 millió forintos költségvetésű beruházás megvalósításához 840 millió forinttal – 91 százalékot meghaladó támogatással – járult hozzá az Európai Unió Kohéziós Alapja és a magyar állam, az önerőt az ingatlantulajdonosok hozzájárulása biztosította.
    A mintegy két és félezer lakosú település önkormányzata már több mint egy évtizede szorgalmazta a háztartásokban keletkező szennyvíz gyűjtésére használt környezetszennyező szikkasztó aknákat kiváltó beruházást, amely 2013 áprilisában kezdődött el.
    A kivitelezés során 931 bekötést alakítottak ki az ingatlanokhoz, több mint 18 kilométernyi vezetéket helyeztek a föld alá és megépítettek 7 szennyvízátemelőt, továbbá Segesd külterületén megépült egy napi 250 köbméter szennyvizet befogadó korszerű szennyvíztisztító-telep, ahonnan a megtisztított és folyamatosan ellenőrzött víz a Rinya-patakba kerül, a technológia végén megmaradt iszapot víztelenítés után veszélyeshulladék-kezelőbe szállítják.
    A tavaly októberben elindított próbaüzemmel együtt megkezdődött az ingatlanok bekötése a hálózatba, amelyhez eddig több mint 400-an csatlakoztak.

Forrás:MTI