UniCredit Tehetségprogram

Tizenkét fiatal művész mutatkozik be a B55 Kortárs Galériában ma megnyílt kiállításon – ők az UniCredit Bank által útjára indított művészettámogató program idei alkotói pályázatának díjazottjai. A kiállítási megjelenésen túl az „UniCredit Tehetségprogram – a kortárs művészetért” pályázat négy dobogós helyezettje fél éves ösztöndíjat is elnyert, további nyolc fiatal tehetség indulását pedig egyszeri elismeréssel segíti a bank.

„Az UniCredit Tehetségprogram már tavaly, az indulás évében sikeresebbnek bizonyult a várakozásainknál, hiszen száz feletti volt az itthonról és a határon túlról pályázók létszáma. Az idén nem csak további művészeti felsőoktatási intézményekben képzettek számára nyitottuk meg a pályázati lehetőséget, hanem megadva a tiszteletet a nagy érdeklődésnek, a zsűrit is nemzetközivé bővítettük – emelte ki a változásokat Sipos József, a bank ügyvezető igazgatója. – Londonban él, de régiónk kortárs művészetének neves szakértője egyik új tagunk, a másik személyében pedig olyan festőművész csatlakozott a zsűrihez, akinek sikeres személyes pályája jó gyakorlati példa lehet a pályázat valamennyi résztvevőjének. S nagyszerű hír volt a számunkra, hogy egyik tavalyi nyertesünknek önálló kiállítása nyílik a Műcsarnokban, melynek vezetője ugyancsak zsűritagunk. Szóval kiváló szakértőkkel, hiteles partnerségben kívánjuk támogatni a művészetben is a tehetséget és a kezdeményezést, ahogy azt a gazdaságban is tesszük.”

Az alkotói pályázatra érkezett műveket a kuratórium tagjaiként zsűrizték: dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője; Bodoni Zsolt festőművész; Einspach Gábor művészeti szakértő; Giró-Szász Krisztina, a FineArt Invest ügyvezetője, az ArtFolio kiadója; Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója; Jean Neal, művészettörténész, Sipos József, az UniCredit Bank kommunikációs vezetője.

A pályamunkák alapján a kuratórium az ösztöndíjprogram első díját Galambos Áronnak ítélte, a második helyezett Csernátony Lukács László lett. Harmadik díjban az előző évhez hasonlóan ezúttal is ketten, Kaliczka Patrícia és Zékány Diána részesültek. A helyezettek féléves ösztöndíjban részesülnek. További nyolc fiatal művész kapott alkotói elismerést, és képvásárlás formájában egyszeri támogatást: Bajkó Dániel, Debreczeni Imre, Dobó Bianka, Kiss Antónia Zsanett, Kusnyár Evelin, Rácz Noémi, Szakszon Imre és Téglássy Anna.

Az UniCreditnek, amely Európa egyik vezető bankcsoportja, a hazai indulás támogatásán túl az is célja, hogy segítse a művészek bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe. Nemcsak az ösztöndíjas, hanem valamennyi alkotói elismerésben részesült művész megvásárolt festményei bekerülnek a bank rangos műtárgygyűjteményébe, amely az UniCredit Csoport által Európa városaiban évről-évre szervezett nemzetközi kiállítások anyagának egyik válogatási forrása.

Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram vezetője szerint: „A kezdeményezés sikerességét jól mutatja, hogy az idei, második pályázati kiírást ugyanúgy rendkívüli érdeklődés övezte, mint a tavalyit. Az idén is százat meghaladó azoknak a fiatal művészeknek a száma, akik megmérették magukat. Hasonló értékű és mértékű támogatói kezdeményezés napjainkban fehér holló, így az „UniCredit Tehetségprogram – a kortárs művészetért” az idén is az egyik legjelentősebb fiatal alkotóknak szóló pályázat az országban. Nem is kérdés, hogy a bank folytatni kívánja, további lehetőségeket teremtve a fiatal kortárs művészek számára.”

Az UniCredit Tehetségprogram 2013-as alkotói pályázatának győztes pályamunkáiból rendezett kiállítás 2013. július 6-áig látogatható a B55 Kortárs Galériában (1055 Budapest, Balaton utca 4.)., keddtől péntekig 12-19 óra, szombaton 10-14 óra között.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*