Ukrán válság – Berlin szerint újabb nemzetközi konferenciát kell összehívni

Újabb nemzetközi konferenciát kell összehívni és erősíteni kell az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerepét az ukrajnai válság rendezéséhez – mondta vasárnap a német külügyminiszter.

    Frank-Walter Steinmeier az ARD közszolgálati televízióban este sugárzott interjúban elmondta: “az odesszai tragédia” megmutatta, hogy szükség van “a második genfi konferencia” összehívására, különben tovább tart a vérontás.
    Az áprilisban tartott első genfi konferencián kötött egyezményt nem sikerült végrehajtani, ezért a tanácskozás résztvevőinek újra tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és “végre egyértelmű megállapodásra kell jutni a helyzet rendezéséről és a konfliktus politikai síkra tereléséről” – mondta a német külügyminiszter.
    Hozzátette, hogy már az amerikai és az orosz külügyminiszternek, valamint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének is megtette javaslatát a “Genf II. konferenciáról”. Hangsúlyozta, hogy az új megállapodásban szélesebb szerepkörrel kell felruházni az EBESZ-t. A független nemzetközi szervezet közreműködése rendkívül hasznosnak bizonyult, ezért mindinkább be kell vonni a konfliktus feloldását célzó munkába, például meg kell bízni “helyi kerekasztal-tárgyalások” szervezésével – mondta a német külügyminiszter.
    A május 25-re tervezett ukrajnai elnökválasztással kapcsolatban Steinmeier a reményét fejezte ki, hogy a válság mélyülése ellenére meg lehet tartani a választást.
    Vasárnap Angela Merkel is tárgyalt az ukrán válságról, a kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett telefonon. A kancellári hivatal a beszélgetésről csupán annyit közölt, hogy Putyin szerdán Moszkvában találkozik az EBESZ soros elnökével, Didier Burkhalter svájci államfővel, akivel arról tárgyalnak majd, hogy miként lehet Ukrajnában az EBESZ védnöksége alatt megszervezni egy kerekasztal-tárgyalást azzal a céllal, hogy ösztönözzék a konfliktus résztvevői közötti párbeszédet a május 25-ei választás előtt.
    A Bild című lap összesítése szerint Angela Merkel az utóbbi három hónapban a vasárnapival együtt már 14-szer tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai válságról, a német kancellár ezzel a legaktívabb a “telefon-diplomácia” területén a világ vezető politikusai között. Barack Obama amerikai elnök három hónap alatt hatszor, David Cameron brit kormányfő négyszer, Francois Hollande francia elnök és Ban ki Mun ENSZ-főtitkár egyaránt három alkalommal telefonált Putyinnal az ukrán válságról a Bild kimutatása szerint.

Forrás:MTI