ÚJRANYITÓ – Évadindító a Bethlen Téri Színházban

Gyerekelőadásokkal, szabadtéri programokkal, Gang Színházzal, felnőtteknek pedig egyszeri és megismételhetetlen kísérleti teremtésjátékkal készülnek a Bethlen Téri Színházban az évad nyitására szeptember 20-án. A programok mindegyike ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 teremtés-játék

„Dacolunk a napról napra érkező aggasztó hírekkel, eldöntöttük: mi márpedig megünnepeljük az újranyitást! A biztonságot és egészségünk megőrzését szem előtt tartva, kültéri eseményekkel és csökkentett nézőszámmal tartjuk meg szeptember 20-án ÚJRANYITÓ – évadindító ingyenes nyílt napunkat.”- írják a színház munkatársai. Délelőtt a családosokat, napközben az épület szerelmeseit, este pedig a közösségi élményre vágyó felnőtteket várják programjaikra.

A nap érdekessége, hogy három programmal – épülettörténeti kiállítás, ház- és kulisszajárás, illetve a bérház udvarán tartott Gang Színház – egyúttal a Budapest100 programjához is csatlakoztak.

Az évadindító nap minden eseménye ingyenes, de regisztrációköteles. A színház kiemelten fontosnak tartja az egészségügyi szabályok betartását, s erre kéri a hozzájuk ellátogatókat is. Saját szabályzatuk itt olvasható. ÚJRANYITÓ – Évadindító a Bethleneben – szeptember 20. Részletes program:

10.00-10.45 Bartha Tóni Bábszínháza: Paprika Jancsi Helyszín: Bethlen Gábor tér, a színház előtti füves terület 3 éven felülieknek 11.00-11.45 Marica Produkció: Teremtés-játék-mese Helyszín: színházterem 6 éven felülieknek 14.30-16.15 Pincétől a padlásig. Házbejárás a színházban és a lakóépületben. 12 éven felülieknek a Budapest100 részprogramja 15.30-16.30 Aranyszamár Színház: Volt egyszer egy… Helyszín: színházterem 4 éven felülieknek 17.00-18.30 Gang Színház: Az új lakó – színházi lakógyűlés 70 percben a Bethlen Téri Színház és a Pulzus Társulás produkciója Helyszín: Bethlen Gábor tér 3. – lakóház udvara 12 éven felülieknek a Budapest100 részprogramja 19.00-20.00 Marica Produkció: Teremtés-játék – ReGeneráció Egyszeri és megismételhetetlen kísérleti teremtésjáték 18 éven felülieknek 9.30-18.00 közt a Bethlen Galériában Épülettörténeti kiállítás tekinthető meg. Az előadások a Köszönjük, Magyarország! Program keretében valósulnak meg.

Gang Színház: Az új lakó – színházi lakógyűlés 70 percben

Az ÚJRANYITÓ nap kiemelt eseménye a nyilvános Gang Színház előadás. A Gang Színház olyan rendhagyó előadást takar, ahol nem a nézők mennek színházba, hanem a színház költözik – egy előadás erejéig – a nézők otthonába, pontosabban udvarába.

A Gang Színház missziója, hogy azok a lakosok is részesüljenek színházi élményben, akiknek erre nem, vagy kevés lehetősége lenne. Az előadások zártkörűek, azt a lakók és az ő meghívottjaik láthatják csupán, így a kulturális élményen kívül közösség-összetartó erővel is bír.

Az ötlet a projekt alapon működő Pulzus Társulás kezdeményezése, elsőként Magyarországon, 2014 nyarán mutatták be a Carlo Goldoni drámája nyomán született Terecske című művet, amelyet két évadon át játszottak.

Ezt követte az Egy kis térzene című, Békés Pál-darab, aminek bemutatóját a szerző VII. kerületi szülőházának udvarán 2018-ban tartották.

A Pulzus Társulás profi színházi alkotók formációja, akik projekt alapon állnak össze egy-egy előadásra, amelyekben mindenki egyéb munkái mellett, szabadidejében vesz részt.

A Pulzus Társulás vezetője és a Gang Színház ötletgazdája Kroó Balázs, aki nemcsak rendezője és szereplője is az eddigi három előadásnak, de egy személyben szervező, kapcsolattartó is. Eddig több mint 60 gang színházi előadást tartottak, s mivel a projekt egyik fő támogatója Erzsébetváros Önkormányzata, így az előadások java VII. kerületi gangos házakban valósult meg.

De minden évben sort kerítenek legalább egy nyilvános alkalomra is: így volt már előadás a Fogas Házban vagy a Színházak Éjszakáján is.