Újra itt a Bajai Halfőző Fesztivál! A családbarát rendezvény július 10-13. között várja a látogatókat

bajai_halfozo_fesztival_1„A jó halászléhez végy egy kanál jókedvet, egy csipet humort és egy nagy adag lelket” – tartják Baján, és szerencsére sokan hallgatnak a jó tanácsra. Évente nagyjából 2000 helyi és látogató bográcsában rotyog egyszerre a halászlé a Bajai Halfőző Fesztiválon. Hamarosan újra felizzanak a fahasábok az étel alatt: maga a halfieszta már július 10-én, csütörtökön kezdetét veszi, ám a „nagy nap”, a közös főzés ezúttal is szombaton (július 12.) lesz.

A Bajai Halfőző Fesztivál 1996 óta csábítja látogatók ezreit a városba. A város alapításának 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg az első halfőzést, amiből hamar hagyomány lett. Mint ahogy az esemény hivatalos neve – Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál – is mutatja, a 19. találkozón a családok szórakoztatásáé a főszerep.

A rendezvény Baja össznépi ünnepe, a belváros minden talpalatnyi helyét bográcsok lepik el. Este hat órakor egyszerre gyújtanak be az alkalmi szakácsok, főz és kóstol az egész város. A méltán híres bajai halászlé a régi hagyományokat követve legalább ¾-ed részben pontyból készül és bőven kerül a bográcsba tészta is.

A gasztronómiai élmény mellett a Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál kulturális esemény is. A zenei program – komoly-, folklór és könnyűzenei koncertek, tánc – már csütörtökön elkezdődik, és egészen vasárnapig folytatódik. A fesztiválon fellép többek között: Tolvai Reni, a Roy&Ádám Trió, a Fish!, Kállay-Saunders András és a Budapesti Operettszínház művészei.

A magyar hal kiváló minőségű, mégis keveset fogyasztunk belőle. Magyarország uniós társfinanszírozással megvalósuló Halászati Operatív Programja (HOP) – amelynek fő célja a halfogyasztás népszerűsítése – kiemelt feladatának tekinti, hogy a finom és egészséges hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Baján és pláne a Halfőző Fesztiválon a halfogyasztással nagy gond nem lehet!

bajai_halfozo_fesztival_3