Újra Budapesten a Queen

Február 1-ig újra nézők előtt Budapesten a Queen – sajnos csak a felújított magyar koncertfilm erejéig a Cinema MOM filmszínházban.

A magyar popkultúra és rocktörténet egyik legjelentősebb mérföldköve minden kétséget kizáróan a Queen budapesti koncertje volt 1986. július 27-én a Népstadionban. A Queen utolsó, „Magic” turnéján közel 80 ezer néző előtt léptek fel, a világhírű külföldi zenekarok közül elsőként a vasfüggöny mögött. A koncert rögzítésének idejére szinte a teljes magyar filmgyártás leállt, minden létező szakembert és eszközt bevetettek, hogy egy világszínvonalú koncertfilm készülhessen, Zsombolyai János rendező és Ragályi Elemér operatőr vezetésével. A digitálisan felújított kép és az újrakevert hang fantasztikusan adja vissza a koncertet és előkészületeit. A koncert máig emlékezetes pillanata, amikor Freddie Mercury a közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt, olyan örökzöld dalok társaságában, mint a Kind of Magic, I Want to Break Free, Radio Ga Ga vagy a We Will Rock You.

A csillagászati költségvetésű koncert elé számtalan akadály gördült, részben az állami bürokrácia útvesztői, részben finanszírozási problémák miatt. A sokáig lehetetlennek tűnő vállalkozást végül úgy sikerült megvalósítani, hogy a főszervezők vállalták, hogy filmet készítenek a koncertről, az akkor elérhető legjobb minőségben, 35 mm-es kamerákkal. Miután hosszas lobbizás után az állami szervektől is zöld lámpát kaptak, megindult a lázas munka. A 17 kamerával rögzített koncertfilm készítése során számtalan trükköt és speciális megoldást kellett bevetni, ám a stáb kiváló munkájának köszönhetően egy valóban világszínvonalú koncertfilm született Magic – A Queen Budapesten címmel, ami többek között 1987-ben, Londonban a British Video Awards díjkiosztóján elnyerte az év Legjobb zenés filmje díjat.

A zenekar menedzsmentje 2012-ben digitálisan restauráltatta a képet és 5.1-ben újrakeverték a hangot. A Hungarian Rhapsody a koncertfelvételek mellett a zenekar Magyarországon eltöltött napjaiból is ad ízelítőt, ilyen ikonikus pillanatok voltak például a dunai hajókirándulás, a gokartozás a Hungaroringen vagy a látogatásuk Szentendrén.

A koncertfilm néhány napra visszatér a mozivászonra, a Cinema MOM fotelekkel felszerelt termeiben vetítik február 1-ig minden este 8 órától.

HGM