Újévi hangversennyel érkezik a Müpába a Sanghaji Kínai Zenekar

A legfontosabb kínai ünnep, a holdújév alkalmából ad koncertet a Sanghaji Kínai Zenekar a Művészetek Palotájában (Müpa) január 26-án.

    Az 1952-ben alakult nagyzenekar vezetőinek és tagjainak zöme Európában vagy Amerikában fejlesztette tudását, így a nyugati fül számára sokszor nehezen értelmezhető kínai dallamokat nemcsak kortárs kínai stíluselemekkel, de nyugati hangzással is ötvözik – derül ki a Müpa ajánlójából, amelyben egy sok újdonsággal bíró, “habkönnyű” koncertet ígérnek a közönségnek.
    A zenekar Amszterdam, Bécs, Berlin és Peking hangversenytermei után érkezik Budapestre.
    Vang Fu-csien, az előadás karmestere a Sanghaji Operaház művészeti igazgatója, valamint egykori alma matere, a Sanghaji Konzervatórium professzora. Számtalan, világszerte elismerésnek örvendő művésszel és zenekarral dolgozott már együtt Kínában és külföldön.
    Az est folyamán Szu Csang szólaltatja meg a ku-cseng nevű különleges, fából készült hangszert, amely az egyik legősibb citeraféle Kínában. Más hagyományos, az európai fülnek szokatlan hangzású kínai zeneszerszámok – kínai bambuszfuvola, kínai citera és kínai négyhúros mandolin – is hallhatók lesznek, kiegészítve az ismerős nyugati zenekari hangszereket.
    A megszólaló művek szerzői között található a népszerű fiatal zeneszerző, Csiang Jing, valamint a Pekingi Központi Konzervatórium professzora, Liu Jüan. A művek legtöbbjéhez a hagyományos kínai népi szerzemények jelentették az inspirációt.
    Az esten felcsendül a tavaszi ünnepi nyitány, a kínai holdújév legjellemzőbb zenei szimbóluma is.

Forrás:MTI