Újabb stratégiai megállapodást kötött a kormány

Németország – USA 11:11 Újabb stratégiai megállapodást kötött a kormány

Németország – USA 11:11
Újabb stratégiai megállapodást kötött a kormány

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Magyarország kormánya, valamint a legnagyobb magyarországi szoftverfejlesztő cég, az EPAM Systems Kft. A megállapodásnak köszönhetően 2018 végéig jelenlegi 1500 dolgozója mellé további 365 embert vesz fel a vállalat Debrecenben és Szegeden. A cég és a kormány együttműködik kutatás-fejlesztésben és gyártásfejlesztésben is.

 

Az amerikai központú és tulajdonú EPAM Systems a világ vezető szoftverfejlesztőinek egyike. A New York-i Értéktőzsdén jegyzett, 1993-ban alapított cég közel 1 milliárd dollár árbevételt ért el 2015-ben, egy év alatt 25 százalékot növekedve. Az EPAM a leggyorsabban fejlődő technológiai cégek közé tartozik. Négy kontinensen, huszonöt országban vannak képviseletei, Magyarországon több mint tíz éve van jelen. Budapesten, Debrecenben és Szegeden több mint 1500 embernek ad munkát. A magyarországi vállalat irányítja a kelet-közép európai társaságokat, leányvállalatokat is. Éves árbevétele 15 milliárd, adózás előtti eredménye mintegy 1 milliárd forint. Főképpen a pénzügyi szolgáltatásokban, az utazásban és vendéglátóiparban, a kiskereskedelemben, a médiában és szórakoztatásban, valamint az egészségügyben találkozhatnak az emberek a cég által fejlesztett digitális megoldásokkal.

A stratégiai megállapodás célja, hogy intenzíven hozzájáruljon a felek már eddig is jól működő gazdasági kapcsolatainak és együttműködésének megőrzéséhez és további ápolásához. A kooperáció legfontosabb területe a gyártásfejlesztés, a kutatás-fejlesztés, a képzési együttműködés és támogatás, valamint a beszállítói tevékenység.

A stratégiai együttműködési megállapodásnak köszönhetően 2018 végéig további 365 embert vesz fel az EPAM Magyarország Debrecenben és Szegeden összesen mintegy 11 millió eurós munkahelyteremtési célú beruházással – jelentette be a megállapodás aláírásán Vinkó Bence, az EPAM Systems Kft. ügyvezető igazgatója. Ehhez – egyedi kormánydöntéssel – vissza nem térítendő támogatást is kap. A kormány a hatályos jogszabályokkal összhangban támogatja a cég magyarországi beruházásait, elősegíti a Magyarországról nyújtott szolgáltatásai exportját, valamint támogatja a vállalat alkalmazottainak képzését. Azt a lehetőséget is megvizsgálják, hogy a cég a jövőben kutatási-fejlesztési, illetve innovációs tevékenységet végezzen a magyar oktatási intézmények és kutatóközpontok bevonásával.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a megállapodás kapcsán kiemelte: Debrecen 2016-ban már 1300 új munkahelyet és 50 milliárd forint értékű beruházást jelenthetett be. Az EPAM kiemelten fontos partnere az önkormányzatnak, ezt ősszel stratégiai megállapodás aláírásával kívánja tovább mélyíteni a két fél.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az infokommunikációs szektor 1000 milliárd forint termelési értéket produkált 2015-ben, és több mint 200.000 főt foglalkoztat. A szektor beruházásai a jelenlegi 7 éves Európai Uniós fejlesztési időszakban kiemelt fontosságúak. Az EPAM a 11. amerikai cég, amellyel stratégiai megállapodást köt a kormány, ugyanennyi német vállalattal írtak alá eddig hasonló egyezményt.