ÚJABB SEGÉLYEZÉSI SZAKASZ KEZDŐDÖTT

TAKARÍTÓ- ÉS FERTŐTLENÍTŐSZEREKBŐL ÁLLÓ CSOMAGOKAT ADTAK ÁT DUNABOGDÁNYBAN LÉVAI ANIKÓ ÉS KOVÁCS ISTVÁN JÓSZOLGÁLATI NAGYKÖVETEK

ÚJABB SEGÉLYEZÉSI SZAKASZ KEZDŐDÖTT AZ ÁR LEVONULÁSA UTÁN

 Házról házra járva adott át tisztító- és fertőtlenítőszereket tartalmazó csomagokat 112 dunabogdányi család számára, összesen 3 millió forint értékben az Ökumenikus Segélyszervezet. A település árvízkárosulttá minősített részén lakók Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövettől vehették át az adományokat. Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a segélyakció során arról tájékoztatott, hogy a mai adományátadással megkezdődött a segélyprogram második, az árhullám levonulása utáni szakasza.

A Segélyszervezet június 4-én indított árvízi segélyprogramjának első szakaszáról

A Segélyszervezet munkatársai és önkéntesei több járművel, szivattyúkkal, illetve a kitelepítettek, valamint a töltéseken dolgozók ellátásához szükséges élelmiszerrel és higiéniás készletekkel segítettek. A Segélyszervezet több száz önkéntes toborzásával, koordinációjával és szállításával segítette a védekezést a Duna menti veszélyeztetett településeken.

Segítség két szociális intézménynek

A segélyprogram első napján a tahitótfalui Benefícium Idősek Otthona konyháját költöztették vízmentes helyre az önkéntesek és a munkatársak. A főzőalkalmatosságok használaton kívül helyezése alatt az ott lakók másfél héten át tartó élelmezésében is segített az Ökumenikus Segélyszervezet. Június 5-én Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete Sződligeten a Viktor Speciális Otthon kitelepített lakóinak ellátásába kapcsolódott be a munkatársakból és önkéntesekből álló csapat tagjaként. A kitelepítés időszakának átvészeléséhez 110 értelmi fogyatékos lakónak nagy segítséget jelentő élelmiszer és higiéniai cikkeket (személyes tisztálkodási szereket, zöldséget, gyümölcsöt, édességet, szörpöt, tisztítószereket, labdákat, játékokat stb.) a Tesco ajánlotta föl adományként. A sződligeti iskola tantermeiben és tornatermében elszállásolt, speciális törődést igénylő emberek rendelkezésére bocsátott egy mobil zuhanyzó konténert, melynek 6 fülkéjében hideg és meleg víz is van.

Szivattyúk a települések védelméhez

A közelgő ár miatt visszaduzzadó patakok és emelkedő talajvíz miatt egyre több településről érkezett kérés szivattyúk iránt. A Segélyszervezet a tavaszi belvizeknél már kipróbált szivattyúk mellett újabb készülékeket szerzett be, így öt településen egy tucat szivattyú működtetésével tudott hiánypótló segítséget nyújtani. A nagyteljesítményű készülékek beszerzéséhez a Vodafone Humanitárius Alap nyújtott jelentős, 3 millió forintos támogatást. A gépek Dunabogdányban, Lábatlanban, Visegrádon, Dunaszekcsőn, Nyergesújfalun kerültek beüzemelésre.

 

Önkéntesekkel a gáton

A napok múlásával egyre több önkéntessel segítette az ár elleni védekezést Visegrádon és Dunabogdányban is az Ökumenikus Segélyszervezet. Az egyénileg jelentkezők mellett több partnervállalat (Nestlé, Vodafone, Evopro, Szerencsejáték) munkatársai is csapatban érkeztek homokzsákot tölteni. A legjelentősebb önkéntes csoportok Szendrő városából érkeztek a Segélyszervezet szervezésében: a városból, melynek lakói máig nem felejtették el a 2010-ben Visegrádtól kapott árvízi segítséget. Három 50 fős turnus váltotta egymást a Dunakanyarban a legkritikusabb napokban vállalva az éjjel-nappali kemény fizikai munkát.

 

Élelem és támogatás a védekezésben résztvevőknek és kitelepítetteknek

Június 8-án, szombaton a gát megerősítésén dolgozó több mint 250 főnek ételt, gyümölcsöt, csokit, ásványvizet osztott ki a Segélyszervezet Győrújfaluban. A dolgozók kérésének megfelelően a Segélyszervezet munkatársai és győrújbaráti önkéntesei a frissítők mellett szúnyogriasztót is vittek a védekezésben fáradozóknak. Ugyanezen a napon a Segélyszervezet Segítőpontot hozott létre a győrújbaráti evangélikus parókián a Győrújfaluról kitelepítetteknek, ahol igény szerint teljes körű  támogatást nyújtottak a helyi sportcsarnokban meghúzódó kitelepítetteknek. Az első napon Lehel Lászlóval, a Segélyszervezet elnök-igazgatójával együtt Soltész Miklós államtitkár is helyszínre látogatott. Az Ökumenikus Segélyszervezet eközben biztosította a Budafok-Tétényi Horgász-telepről kitelepített 10 fő folyamatos, több mint egy héten keresztüli ellátását (ebéd, vacsora).

Június 9-én és 10-én az egyik legveszélyeztetettebb településén, Dunabogdányban éjjel-nappal dolgozó több száz ember számára összesen 1500 adag melegételt osztottak ki a segélyszervezet önkéntesei és munkatársai 24 óra alatt. A Pencz Ökörsütő támogatásával kiosztott melegétel mellett ásványvíz, csoki, tej, kávé, szúnyogirtó, naptej, fájdalomcsillapító és elsősegélycsomagok beszerzésével is támogatta több helyszínen a munkálatokban résztvevőket az Ökumenikus Segélyszervezet. A hétfői nap folyamán Tasson a védekezésben résztvevők számára is kisebb mennyiségű élelmiszert és egyéb eszközöket adtak át a szervezet munkatársai. A gátakon védekezők élelmezése, az ár dél felé vonulásával a Dunaszekcső és a Báta környéki gátakon folytatódott június 11-én és 12-én, 300-300 adag melegétel (leves és pörkölt) kiosztásával. 12-én ezenkívül Ráckevén 50 meleg és 50 adag hideg ételt adott a gáton védekezőknek a Segélyszervezet. A nagyszabású élelmezési akciókhoz a Nestlé ásványvízzel a Rauch üdítőkkel járult hozzá.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a sajtón keresztül is köszönetét fejezi ki valamennyi adományozójának, önkéntesének és partnerének a védekezési szakaszban nyújtott gyors és hatékony támogatásukért!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*