Újabb rekord dőlhet meg Sárváron

Újabb rekord dőlhet meg Sárváron: nyolc hölgy indul a Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság idei következő futamán

 

Riverside Baja: amazonok csatája

Riverside Baja: amazonok csatája

Kevesebb, mint két hét múlva – május 15. és 17-e között – elrajtol a Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság idei második futama, a Riverside Baja. A verseny abból a szempontból is mérföldkő lesz a szakág hazai történelmében, ugyanis nem kevesebb, mint nyolc hölgy áll rajthoz: lesz köztük előfutó, pilóta, quados és navigátor. Egy viszont mindenképpen azonos bennük, ugyanúgy győzni szeretnének, mint a versenyen induló férfi ellenfeleik.

 

A Terep Rallye versenynaptárába tavaly került be először – akkor szintén a hazai bajnokság második futamaként – a Riverside Baja. Akkor Beled volt a házigazda, ám idén május 15-17 között az ausztriai Reichnitz és Sárvár lesz a verseny központja. A magyar bajnoki pontok mellett a motorosok és quadosok viadala egyben Európa-bajnoki futam is lesz – 2015-ben a második –, míg az autósoknál a Zóna Európa Bajnokság negyedik versenyét rendezik meg. A nevezések alapján azt már kijelenthetjük, hogy egy újabb rekord dől meg a Riverside Baján: magyar versenyen még sosem indultak ekkora létszámban a hölgyek, mint most.

 

 „Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy ennyi hölgy lesz ott az indulók között, ugyanis nyolcan még soha egyetlen versenyen sem indultak a terep-rallye szakágban. Előfutóként a helyi rallyecross reménysége, Mórocz Patrícia, pilótaként Kapitány Dorottya, míg quadosként a tavalyi versenyen is induló Sandra Ulrichova húzza majd a gázt, míg a navigátorok között például a rallye Európa-bajnok Nyírfás Yulianna, Pánczél Gyöngyi, C. Poór Sonja, az idei első futamon győztes lengyel Magdalena Duhanik-Persson és Szabó Barbara diktálja az itinert” – árulta el Garamvölgyi Zoltán, a Riverside Baja magyar rendezője.

Utóbbi hölgy felbukkanása nem véletlen, hiszen Szabó Barbara egészen kislány korától kezdve szívta magába a benzingőzt, hiszen amíg édesapja kétszeres terep-rallye quados magyar bajnok, addig öccse, Szabó Krisztián háromszoros Európa-bajnok autókrossz pilóta.

„Nekem sem ez az első próbálkozásom a szakágban, ugyanis korábban már édesapám nyomdokaiba lépve én is quadoztam. Ekkor ismerkedtem meg többek között az itiner használatával, igaz, akkor még csak néztem, nem diktáltam. Az első verseny előtt kérdezte meg Zoli, volna-e kedvem beülni mellé navigátornak, amire nem tudtam nemet mondani. Maximálisan megbízom benne, és úgy látom, ő is elfogadja az iránymutatásomat, ami nagy szó. Bízom abban, hogy a bugaci versenyt követően ismét célba érünk, ráadásul kategóriánkban újra dobogóra állhatunk” – jelentette ki Szabó Barbara.