Újabb milliárdok a kultúra tönkretevőinek

 A Demokratikus Koalíció meg sem lepődik azon, hogy az orbáni pártkatona, Fekete György elnöksége alatt működő Magyar Művészeti Akadémia 2 milliárd 62 millió forintból vehet magának új székházat. Ezt a kultúra szabadságának elárulói az eddigi közel hatmilliárdos költségvetési támogatáson túl kapják. A szerénységéről és visszafogottságáról ismert Fekete korábban már jelezte, hogy szervezetének a már neki adott Vigadó túl szűkös, továbbá nem elég neki a budai Hild-villa és a Műcsarnok sem.

Miközben Orbán Viktor néhány kiszolgálóját fizeti ki az újabb és újabb milliárdokkal, akik meg akarják mondani, hogy mit szabad kultúrának és művészetnek tekinteni, összességében kultúrára nem jut több pénz a jövő évi költségvetésből, mint 2014-ben. Kisebb lesz a Szépművészeti Múzeum vagy a Nemzeti Múzeum támogatása, stagnál a Művészetek Palotájáé. A győztes megint a 700 millióval többet kapó Magyar Művészeti Akadémia, de 300 milliót kap a Bíró Zoltán vezette Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet, amelyről előre tudható, hogy a hamisítás lesz a fő profilja.

A Demokratikus Koalíció szerint nincs szükség a Fidesz hatalmi szempontjait szolgáló kultúrharcos szervezetekre. Az írók, színházi művészek, képzőművészek és filmesek alkotói és művészi szabadsága érdekében a DK meg fogja szüntetni a Magyar Művészeti Akadémiát és ismét plurálissá, politikailag semlegessé teszi a kultúra finanszírozását- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében  Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.