Újabb érem – Rió letesztelve

Másfél óra alatt futott két maximális 1000 méteres pályát a Kammerer Zoltán, Szalai Tamás összeállítású férfi kajakpáros 1000 méteren. Az Európa Játékokon győztes egység az előfutamban teljesen kihajtotta magát, a döntőben pedig második lett a dánok mögött. A magyar válogatott így egy arany- és három ezüstéremmel zárta a brazíliai tesztversenyt, ahol rengeteg értékes tapasztalatot gyűjtött.

Kiváló pályát ment a Kammerer Zoltán, Szalai Tamás összeállítású egység 1000 méteren, a középfutamban. A duó a hétvége legjobb idejét evezte és több mint másfél másodperccel előzte meg a nagy rivális szlovákokat.

“Nyerésre mentünk egyértelműen és úgy voltunk vele, hogy fontosabb a mai nap folyamán nekünk ez a középfutam, mint a döntő. Ez egy nagyon jól összerakott pálya volt, 3.11-et, vagyis világcsúcs közeli időt mentünk – mondta Kammerer Zoltán a középfutam után.

A döntőben a magyar duó dánokkal vívott nagy csatát és végül a második helyen ért célba, amivel megszerezte a csapat negyedik érmét az olimpiai tesztversenyen.

Az egyesek 200 méteres sprintszámában Vad Ninetta volt érdekelt, aki a középfutamban győzött, de a fináléban majdnem egy másodperccel lassabb pályát ment és végül hárman is megelőzték.

A férfiak mezőnyében Molnár Péter állt rajthoz 200-on, aki szombaton párosban ezüstérmet nyert Tótka Sándorral. A tiszaújvárosi versenyző ötödik lett, a döntő litván sikerrel végződőtt.

Vírusos betegsége miatt Vasbányai Henrik nem tudott rajthoz állni Mike Róberttel C2 1000 méteren, ahol a brazil kenusok sztrájkja miatt csak hárman indultak el. A hazai versenyzők állítólag azért bojkottálták a tesztregattát, mert hónapok óta nem kaptak fizetést, ráadásul elégedetlenek voltak azokkal a szállodai körülményekkel, amit a brazil szövetség biztosított számukra Rióban.

A magyarok közül nemcsak Vasbányai Henrik gyengült le egy heveny hasmenéssel járó megbetegedés miatt. Hasonló bajokkal küzdött az elmúlt napokban Pruzsina István, Kulifai Tamás, sőt még Storcz Botond vezetőedző is. A következő napokban, hetekben a csapat körül tevékenykedő egészségügyi személyzetre hárul talán a legfontosabb feladat, meg kell állapítaniuk mi okozhatta a megbetegedéseket, hogy az olimpián ne fordulhasson elő hasonló gond a mieinkkel.

A tesztversenyen szerepelő magyar válogatott kedden ér haza Rio de Janeiro-ból.

fotó: Horváth Gergely Áron