Újabb 3000 embernek segítenek az Ökumenikusok napokban zajló segélyakciói Ukrajnában

A Külgazdasági és Külügyminisztérium illetve Magyarország Kijevi Nagykövetsége 15 millió forintos támogatásával Kijevben, Dnyipropetrovszkban és Beregszászban ad át segélycsomagokat az Ökumenikus Segélyszervezet

Bár kevesebb hír érkezik róla mostanában, jelenleg is erős harcok folynak Kelet-Ukrajnában. Tovább nő a harcok miatt otthonukat elhagyó belső menekültek száma, mely az elmúlt két hétben már megközelítette az 1,3 millió főt. Nem csak kézi fegyverekkel folyik a küzdelem, hanem nehézfegyverzetek – tank, aknavető, rakétavető – bevetésével is. A frontvonalon maradt, fel nem robbant lőszerek és aknák  (ezeknek a száma több tízezer Luhanszk és Donyeck térségében) egyre nagyobb gondot jelentenek, több mint félszáz gyermek halálát okozták eddig. A harcok következtében eddig összesen több mint 7000-en vesztették életüket, közülük 176 gyermek. A keleti országrészben folyó háború miatt naponta számos család indul útnak a biztonságosabb ukrán területek felé. Az elhúzódó humanitárius válság Kárpátalján is folyamatosan érezteti hatását.

Az elmúlt két hétben Kijevben, Dnyipropetrovszkban és Beregszászon adott át segélycsomagokat az Ökumenikus Segélyszervezet. A3000 embert érintő segélyakció a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Magyarország Kijevi Nagykövetsége 15 millió forint értékű támogatásával valósul meg. A Dnyipropetrovszk-i osztáson részt vesz Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet is. A kedvezményezettek egyrészt a harcok következtében elmenekült családok, Kárpátalján pedig az elhúzódó válság miatt nehéz helyzetbe került idős emberek, illetve olyan családok részesültek a támogatásból, ahol a családfenntartó katonaként szolgál, szolgált. A 996 darab, egyenként 40 kilogrammos élelmiszer és higiéniás egységcsomagok majdnem felét beregszászi lakosok kapták. A segélyáru olajat, száraztésztát, lisztet, cukrot, hajdinát, rizst, sűrített tejet, búzadarát, margarint, teát, ételízesítőt, sárgaborsót, húskonzerveket, halkonzervet, babkonzervet, kekszet, levesport, illetve mosóport, szappant, sampont, mosogatószert, fertőtlenítőt, tusfürdő és fogkrémet tartalmazott.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ezen segélyakciója is kapcsolódik a Kárpátalja + 10 régiót és immár 21 ezer belső menekültet érintő ukrajnai humanitárius segélyprogramjához. A legnagyobb, magyar szervezet által végrehajtott humanitárius program összértéke eléri a 200 millió forintot. A genfi székhelyű szövetség, az ACT Alliance többi tagszervezetétől érkező nemzetközi támogatások mellett a források fontos részét jelentik a magyarországi adományozók felajánlásai is.  A Segélyszervezet továbbra is várja az adományokat! Az összefogáshoz bárki csatlakozhat a www.segelyszervezet.hu honlapján, illetve 11705008-20464565 számlaszámán (a közleményrovatba feltüntetve: „Ukrajna”).