Új zsidó kiállítás- tárlatvezetések a Néprajzi Múzeumban

Megnyílt! Kő kövön

Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából 2014. október 30. – 2015. május 31.

A Holokauszt Emlékév keretében megrendezett néprajzi tárlat 72, kiállításon eddig soha nem szerepelt zsidó vonatkozású műtárgyat mutat be a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből. A legrégebbi tárgy egy gyertyatartó 1815-ből, a legújabb tárgy egy kipa, amit 2007-ben furcsa módon valaki a múzeumban felejtett. A tárlat arra tesz kísérletet, hogy bemutassa ezt a kicsiny, ámde jelentős judaika gyűjteményt: a zsidó használati eszközöket, a zsidó műtárgykereskedők, magángyűjtők révén a múzeumba került tárgyakat és a kiemelkedően gazdag fotóanyagot. A bemutató a zsidó vonatkozásúak mellett sokféle értelmezést segítő műtárgyat, dokumentumot és fotót tartalmaz, valamint érdekes néprajzi kuriózumokat is. Ilyen például a pápai betegsegélyező egylet adománykönyve 1929-ből, a Grünbaum Gyula által 1911-ben gyűjtött sopronkeresztúri halica cipő, vagy éppen a gyűjtőt hivatalosan igazoló 1910-es dokumentum arról, hogy múzeum számára gyűjt tárgyakat.

Kiállítási honlap: http://neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=160

Digitális muzeológia a kiállításban: http://neprajz.hu/tartalom.php?menu2=768

Kiállítási tanterem és múzeumpedagógia: http://neprajz.hu/tartalom.php?menu2=770

Sajtószoba, nagy méretű képek, képjegyzék:

http://www.neprajz.hu/tartalom.php?menu2=40

A mellékelt kiállítási fotókat (1-10) Kerék Eszter, a tárlatvezetést és múzeumpedagógiát illusztráló fotót (11-12) Sarnyai Krisztina készítette. A nagy méretű képek a sajtószobából letölthetőek.

Tárlatvezetési program:

A kiállítási kurátorok közreműködésével zajló, minden hónap közepén vasárnap 11 órakor kezdődő tárlatvezetési program arra vállalkozik, hogy átfogóan bemutassa az érdeklődőknek a kiállítást. A tárlatvezetési sorozat különlegessége az, hogy a kiállítást ismertető muzeológusok – saját kutatási területükhöz és kurátori munkájukhoz kapcsolódóan – minden alkalommal más és más izgalmas kiállítási témát emelnek ki és vizsgálnak meg alaposabban. A tárlatvezetés múzeumi belépőjeggyel látogatható.

Handlé és nagykereskedő Tárlatvezető: Szarvas Zsuzsa kurátor 2014. november 16. – 11.00

A tárlatvezetés középpontjában a zsidó-nem zsidó kapcsolatok bemutatása áll. Mit jelentenek a kóser hungarikumok? A hétköznapi tárgyi kultúrában milyen párhuzamok vannak a zsidó és nem zsidó tárgyi világok között?

Barhesz és beszamim Tárlatvezető: Sedlmayr Krisztina kurátor 2014. december 14. – 11.00

Fókuszban a szombat, a zsidóság heti ünnep- és pihenőnapja. Kiemelt témák: Előkészületek – a kóser háztartás, zsidó női szerep. Az ünnep rítusai és tárgyai. Digitális installáció: a szombati asztal bemutatása.

Sulklopfer és zsinagóga Tárlatvezető: Gebauer Hanga kurátor 2015. január 18. – 11.00

Fókuszban: zsidó – nem zsidó terek egy településen belül. Középpontban a térhasználat, a zsinagógaépítkezés és annak szabályozása különböző korszakokban. Egy vidéki kisváros példáján keresztül értelmezzük a zsidó közösség tagjai által használt középületek és lakóházak, illetve az egyéb köz- és magánépület viszonyrendszerét.

Micva és adomány Tárlatvezető: Bata Tímea kurátor 2015. február 15. – 11.00

Fókuszban: egy 185 éves betegsegélyező egyleti könyv életre keltése, az adományozás szokásának bemutatása Pápa város zsidó közösségén keresztül. Történeti források, családtörténetek és ezek 21. századi digitális installációja.