Új részletekkel bővítve mutatja be Eötvös Péter darabját az Operaház

 

A világszerte hatalmas elismerésnek örvendő zeneszerző, Eötvös Péter A szerelemről és más démonokról című operáját mutatja be január 27-én, pénteken az Operaház. A Gabriel García Márquez regénye alapján íródott művet Budapesten a szerző dirigálja, aki új részleteket is komponált a darabhoz – közölte a Magyar Állami Operaház az MTI-vel hétfőn.

    A közlemény szerint a Nobel-díjas kolumbiai író Del amor y otros demonios című regénye alapján született operát a glyndebourne-i operafesztivál és a BBC felkérésére írta Eötvös Péter. A többnyelvű – az angol mellett joruba, latin és spanyol elemekből felépített – szövegkönyvet Hamvai Kornél alkotta meg. A magyarországi bemutató nemzetközi alkotócsapat által jön létre, a színrevitelt Silviu Purcarete, az Európa-szerte elismert román színházrendező jegyzi.
    Eötvös Péter ötödik operáját első alkalommal a glyndebourne-i operafesztivál közönsége láthatta 2008-ban, ő az első nem angol származású komponista, akinek művét ősbemutatón tűzte műsorra a rangos rendezvény. A darab azóta bejárta többek közt Vilnius, Chemnitz, Köln, Bremerhaven és Strasbourg színpadait is. A zeneszerző a most színre kerülő verziót “budapesti változatnak” nevezi, a bemutatóra új részleteket komponált a műbe.
    A női főszerepet Tetiana Zhuravel ukrán koloratúrszoprán, a 2013-as, Donyeckben megrendezett Fiatal Operaénekesek Nemzetközi Versenyének harmadik díjasa, a 2014-es I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny második helyezettje és közönségdíjasa énekli. Partnerei többek közt Kovácsházi István, Boncsér Gergely, Cser Krisztián, Haja Zsolt és Meláth Andrea lesznek.
    Az opera története a 18. századi, spanyol fennhatóság alatt álló Kolumbiában játszódik, ahol Sierva María de Todos los Ángelest, Don Ygnacio márki tizenkét esztendős lányát megharapja egy veszett kutya egy teljes napfogyatkozás idején. A helyi püspök meg van győződve róla, hogy a lányt megszállták a démonok, ezért egy kolostorban helyezteti el, ahol ördögűzésnek akarja alávetetni.
    A szertartást a püspök könyvtárosára, Delaura atyára bízzák, ám a napfogyatkozás miatt fél szemére átmenetileg megvakult fiatal atyát teljesen elvakítja a lány szépsége, és hatalmába keríti a legrosszabb démon, az érzéki szerelem. Delaura biztosan tudja, hogy Sierva Maríának semmi baja, ám miután hiába könyörög a márkinak és a püspöknek, hogy hagyják elmenni vele a lányt, a szerelmesek szökést terveznek, azonban leleplezik és szétválasztják őket.
    A darabot 2017 kezdetén öt alkalommal – a bemutatót követően január 29-én, majd február 2-án, 5-én és 8-án – láthatja a budapesti közönség. A darab május 25-én és 27-én kerül újra színpadra – olvasható a közleményben.

Forrás:MTI