Új név a hagyományok jegyében

untitledHétfőn ünnepélyes keretek között átadják az UTE megújult Tímár utcai vízitelepét. Az esemény egyben névadó ünnepség is lesz, hiszen a klub két kiválósága, a magyar kajak-kenu sport első olimpiai bajnokai, Urányi János és Fábián László előtt tisztelegve, a vízitelepet Urányi-Fábián UTE kajak-kenu vízitelepnek nevezi el.

„Egy olimpiai bajnoki cím összefűz. Örökre. Lehet, hogy évekig nem látod a másikat, az élet egészen más irányba sodor. De van egy közös történetetek, egy olyan pillanat, amely hasonló köteléket jelent, mint a legmélyebb barátság” – néhány héttel ezelőtt így idézte meg Öcsi bácsi egyik tanítványa, Storcz Botond a tíz évvel ezelőtti athéni olimpia csapatgyőzelmét.

Hogy a sors ki mellé sodorja az embert, kit ad számára lehetőségnek, és hogy lesz-e belőle éveket, évtizedeket, pályákat, életeket átívelő történet?

Előre tudni nem lehet.

Talán csak sejteni, megérezni, és hinni lehet benne.

Aki egyszer hajóba ül bármelyik vízitelepen ebben az országban és kajakozásra vagy kenuzásra adja a fejét, talán azzal a hittel is teszi, hogy egyszer lesz neki is egy története. Lesz egy olyan nagy pillanata, amelyet szívesen idéznek fel…

Szívesen idéznek olyan szeretettel, tisztelettel és büszkeséggel, ahogyan most mi elevenítjük fel a legelsők, a legendák nagy történetét: Urányi János és Fábián László 1956-os melbourne-i aranyát, amelyet a kajak kettesek 10 000 méteres versenyében nyertek, s amely a magyar kajak-kenu sport első olimpiai aranyérme lett.

Hogy honnan indult az ő közös történetük, hogyan talált egymásra a kamaszkort még épp csak elhagyó Fábián László és a már bőven férfiéveit taposó Urányi János?

Kellett hozzá Feró bácsi, Varga Ferenc, aki „hóna alá csapta” az Óbudán a szomszédban cseperedő Fábián Öcsit, és levitte magával kajakozni az UTE-ba. És persze kellett az akkor már rutinos versenyző Urányi János is, aki ezekben az időkben igazolt át Csepelről a főváros másik szegletébe, Újpestre, ahol néhány év leforgása után már egy csapathajóban lapátolt Fábián Öcsivel.

A páros 1955-ben került össze, amikor a fiatal Fábiánt egy kajak egyesben aratott győzelme után felfedezte Urányi. „Megtiszteltetés volt egy fiatal gyereknek, hogy odajön hozzá a rutinos versenyző” – emlékezett vissza a pillanatra Öcsi bácsi. 1956-ban eljött számukra a nagy tarolás éve: a bajnokságon K-2 500, 1000 és 10 000 méteren is aranyérmesek lett az Urányi, Fábián páros, novemberben pedig jöhetett a nagy utazás, a melbourne-i olimpia, amelyen a német és az ausztrál párost legyőzve olimpiai bajnok lett a magyar duó.

„Lőttek egyet, elindultunk, köröztünk, köröztünk és a mezőny előtt utcahosszal befutottunk” – így emlékezett vissza egy alkalommal a melbourne-i napokra Fábián Öcsi, aki ezt követően még egy-egy Európa-bajnoki és világbajnoki győzelmet könyvelt el Urányi Jánossal. Világversenyen utoljára 1959-ben álltak dobogón (a duisburgi Európa-bajnokságról bronzérmet hoztak haza), de a hazai hosszú távú mezőnyt még az 1960-as, majd az 1961-es országos bajnokságon is biztosan maguk mögé utasították.

1960-ban a római olimpián megvédhették volna címüket, ha az olaszok nem veszik le az ötkarikás programról a 10 000 métert.

Urányi János 1961-ben visszavonult az aktív sporttól és ügyes kezű hajóépítőként az Újpesti Dózsában (hol máshol?) dolgozott tovább korai haláláig. Sajnos a negyvenedik születésnapját sem érhette meg, szinte hetek alatt elvitte egy súlyos tüdőbetegség.

Fábián László még három világbajnoki címet és négy Európa-bajnoki aranyat gyűjtött be, majd aktív pályafutásának befejezése után szakosztályvezetőként, technikai vezetőként, illetve edzőként adta és adja még ma is tovább tapasztalatait. Tanítványai és a sportágban dolgozók a legnagyobb edzőzsenik között tartják számon, akinek hihetetlen jó meglátásai vannak a csapathajók terén.

Az Újpesti Torna Egylet kajak-kenu szakosztálya most két nagy bajnoka előtt azzal kíván tisztelegni, hogy a megújult Tímár utcai vízitelep a jövőben az Urányi-Fábián UTE kajak-kenu vízitelep nevet viseli. A szeptember 22-i, hétfői átadó-avató ünnepségen a két kiválóság fantasztikus pályafutásáról is megemlékeznek a klub versenyzői, edzői, szakemberei, a kajak-kenu és a magyar sport kiválóságai.

Fábián László 3 évvel ezelőtt adott nagyinterjút a kajakkenusport.hu-nak, amelyben mesélt az aranyérmes párosról és egész pályafutásáról. A vele készült beszélgetés itt megtekinthető.