Új monográfia jelent meg Wagnerről

Wagnert és művészetét bemutató új monográfia jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

    Michael Tanner Wagner című kötete “ideális Wagner-kalauz” – idézi a kiadó közleménye Fischer Ádámot, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjét.
“Michael Tanner kezelhető terjedelemben, mégis átfogóan, a tudós megbízhatóságával, ugyanakkor szellemesen, olvasmányosan dolgozta fel hatalmas tárgyát: Wagnert és a zenéjét. Nagy erénye, hogy nem kerüli meg a nehéz kérdéseket, és hogy külön tudja választani az embert és a művészt” – írja a könyv fülszövegben Fischer Ádám.
A kiadó szerint Tanner könyve több szempontból is kitűnik a Wagner életét és műveit ismertető monográfiák közül, “ugyanis a személyesség, a szellemesség, az átfogó szemlélet és a részletesség benyomását keltő írásmód élvezetes keveréke”. Az ismertető szerint a művek elemzésében jól megfér egymás mellett a szellemi, filozófiai háttér és a könnyed anekdotázás, a nagyközönség számára is tökéletesen érthető zenei elemzés.
A kötet életrajzi kronológia mellett válogatott bibliográfiát, szubjektív CD- és DVD-jegyzéket is közöl. A szerző összegyűjtött néhány frappáns idézetet Nietzschétől Thomas Mannon át Richterig, melyekből kiderül, hogyan vélekedtek a 19-20. század neves művészei és gondolkodói a “Wagner-jelenségről”.
A Rácz Judit fordításában megjelenő könyvet a Budapesti Wagner-napok pénteki Tannhäuser-előadása első szünetében mutatják be a Művészetek Palotája Üvegtermében.

Forrás:MTI