Új menedzsment, új célkitűzések a Pesti Magyar Színházban

 

Számos meglepetést tartogat a látogatók számára a Pesti Magyar Színház 2015/2016-os évada. Az intézmény igazgatója, Zalán János a széles közönségréteget megszólító igényes darabok mellé számos meglepetést ígér: az épület nyár óta zajló karbantartási munkálatai mellett az első, szembetűnő innováció az audionarráció bevezetése a színházi előadások során.

Még tart ugyan a rekonstrukció, ám az új menedzsment minden erejével arra törekszik, hogy az épületben olyan körülményeket teremtsen, amelyek között az alkotó munka zavartalanul folyhat, miközben a kitűzött cél, hogy a közönség mielőbb felújított színházban élvezhesse az előadásokat. Az intézményben a társulat pihenőnapjain sem áll meg az élet, vendégprogramok és koprodukciós játékok szélesítik a repertoárt.

A legjelentősebb fejlesztések közé tartozik az audionarráció bevezetése az előadásokon. Októbertől Magyarországon egyedülálló módon a vakok és gyengénlátók is teljes értékű színházi élményben részesülhetnek. Az audionarráció során a közönség egy mobilapplikáció segítségével verbális leírást kap a színpadon történtekről, sőt lehetősége nyílik a díszlet bejárására, a kosztümök megtapintására, a színészekkel való beszélgetésre is. Mivel az új menedzsment számára kiemelkedően fontos a kihívással élők segítése, ezért a Pesti Magyar Színház előadásait a továbbiakban a siketek és nagyothallók számára is akadálymentesíteni szeretné a Sennheiser Audio Partner Kft-vel stratégiai együttműködés keretében.

Az első audionarrációval bemutatott darab egyben az évad első premiere. Arnold Wesker A konyha című alkotása neves vendégművészek és a színház társulatának parádés összjátékára épít. Első színpadi szerepében debütál többek között a kínai származású Yu Debin is, akit eddig csak a mozivászonról ismerhettünk. A 21. századi látványelemekkel és modern koreográfiával színpadra állított kortárs színdarab az aktuális társadalmi problémákra keresi a választ.

Az új évad bemutatói mind egy-egy kisközösség életét, dilemmáit, örömeit és problémáit állítják színpadra. A kilenc darab mindegyike széles közönségréteghez szól változatos, színes műsorkínálatot garantálva.