Új légszennyezésmérő és -elemző rendszer uniós támogatással

A légszennyező anyagok forrását beazonosító, valamint a káros részecskéket elemző és mérő rendszert dolgozott ki a TDT Altenergia Zrt. egy több mint 700 millió forint összköltségvetésű projekt keretében.

    A cég az MTI-vel szerdán közölte, hogy mintegy 490 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a projekthez.
    A cég közleménye szerint a fő feladat egy lézeres részecskeelemző műszer kifejlesztése volt, amely az eddigieknél több paraméterrel tudja jellemezni a vizsgált részecskék sűrűségét. Az új mérési módszerek, műszerek és algoritmusok alkalmazása révén beazonosíthatók a szennyezőforrások, felmérhető a részecskék intenzitása és terjedésük mértéke is.
    A TDT Altenergia Zrt. szerint az új műszer és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás a minimális mintavételezési ciklusidő miatt jól használható a repülőterek, nagyobb autópályák mentén a fő szennyezők kimutatására és kiszűrésére, valamint a vulkánkitörések utáni védekezés során.          
    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a TDT Altenergia Zrt. éves nettó árbevétele tavaly 211 millió 990 ezer forint volt, adózott eredménye 55 millió forint.

Forrás:MTI