Új közlekedésrendészeti ellenőrző pontok az utakon

Százhatvan darab változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont (KKEP) tesztüzeme kezdődik meg február elején.

A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózathoz tartozó eszközökkel végzett mérések egyelőre nem járnak joghatással, az éles alkalmazás az egy hónapos felkészülési időszak után várható.

A „Célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztések – A közlekedésbiztonság növelése terén kifejtett rendőrségi tevékenység komplex fejlesztése” című, VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projekt szerepe kulcsfontosságú a közúti halálesetek és sérülések számának csökkentése terén. A fejlesztés keretében a rendőrség egy új, Európában is egyedülálló, preventív rendszer kiépítését tervezi. Ennek elsőként megvalósuló projekteleme a változtatható helyű KKEP-k tesztüzembe, majd alkalmazásba vétele.

 

A budapesti és a megyei rendőr-főkapitányságok közlekedésrendészei február elején megkezdik a százhatvan darab változtatható helyű KKEP éles üzembe állítására való felkészülést. A közúti közlekedők országszerte találkozhatnak az új eszközökkel, amelyekkel egyelőre nem végeznek a rendőrök joghatással járó méréseket. A felkészülési időszak várhatóan egy hónapot vesz igénybe, ezt követően kezdődik meg az éles üzemeltetés. Felhívjuk ugyanakkor a közlekedők figyelmét, hogy a már rendszerben lévő sebességellenőrző készülékek ezen időszak alatt is alkalmazásban maradnak.

 

A változtatható helyű KKEP-k üzemeltetése alapfunkciókkal indul. Az eszközök a sebességellenőrzésen kívül a közlekedésrendészeti munkát is támogatják az automatikus rendszámfelismeréssel, a forgalomszámlálással és a torlódások észlelésével. A további funkciók várhatóan 2015 júniusától lesznek elérhetőek. A változtatható helyű KKEP-k ellenőrzik majd a fényjelző készülékek jelzésire és a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását, az autóbusz forgalmi sávok és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is. Képesek lesznek észlelni a behajtási tilalom megszegését, a záróvonal átlépését és azt is, hogyha a közlekedők a kötelező haladási irányra vonatkozó előírásokat szegik meg. Szintén a rendőri munkát támogató funkcióként jelenik majd meg a veszélyes árut szállító járművek kiszűrése is.

Forrás:police.hu