Új kamarazenei fesztivált indít Kokas Katalin és Kelemen Barnabás

Fesztiválakadémia Budapest címmel indít új kamarazenei fesztivált Kokas Katalin és Kelemen Barnabás; a hegedűművész-házaspár által szervezett, négynapos rendezvényen külföldi és hazai kiválóságokat hallhat a közönség a budapesti Zeneakadémián július 21. és 24. között.

    A Liszt Ferenc Zeneakadémia falai között felnőtt és később mesterré lett legendás kamaramuzsikusok örökségét kívánja ápolni Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek új nyári rendezvénye – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
A dokumentum kiemeli, hogy a fellépők többségét azok az előadók adják, akikkel a művészházaspár már korábban itthon és külföldön rendszeresen fellépett, a felsorolt művészek között van Vilde Frang, James Boyd, Nicolas Altstaedt, Fenyő László, José Gallardo, Kocsis Zoltán, Jonathan Cohen, Anna Reinhold, Thomas Dunford, Alina Ibragimova, Homoki Gábor, Rohmann Ditta, Fejérvári Zsolt, Lendvay József, Maxim Rysanov, Jing Yang, Kokas Dóra, Klenyán Csaba, Balog József, Ittzés Gergely, Káip Róbert, Pavlovits Dávid, Szalai András, Kelemen Barnabás, valamint Boris Andrianov is.
“A Fesztiválakadémia egyik különlegessége, hogy a mesterkurzusokba a közönség is betekinthet majd előzetes regisztráció alapján. A fesztiválon fellépő világhírű művészek pedig – egyedülálló módon – a növendékekkel együtt próbálnak és lépnek fel egy-egy tétel erejéig a Solti teremben” – olvasható az ismertetőben.
“Úgy gondoljuk, sikerült az első Fesztiválakadémiára igen rangos névsort megnyernünk, amely igazi kuriózum a hazai koncertkínálatban. A közönség pedig nemcsak a rendkívüli művészeket hallgathatja meg és különleges, ritkán hallható művekhez kerülhet közel, hanem az alkotás folyamatába is betekinthet” – idézi a közlemény a fesztivál két művészeti vezetőjét.
A Fesztiválakadémia négynapos programja a mesterkurzusokkal veszi kezdetét, a koncertprogram pedig július 22-én indul. Az esti nagytermi hangversenyek mellett a Solti-teremben minden délben meglepetéskoncerteket, délután pedig zenei témájú előadásokat rendeznek. A hangversenyek előtt Fazekas Gergely zenetörténész segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az elhangzó művek hátterét, érdekességeit.
A Fesztiválakadémia az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg, együttműködő partnerei az Operettissima Kft., a Zeneakadémia és a Jeunesses Musicales Hungary.
Kokas Katalin nevéhez fűződik a 2010-ben indított Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, amelynek vezetését 2015-ben Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész vette át.

Forrás:MTI