Új kajak-kenu pálya épülhet Csepelen

Kajak-kenu és evezős pálya épülhet a kormány döntése értelmében Csepel északi részénél, jelentette be a csepeli önkormányzat csütörtöki sajtótájékoztatóján Vígh László sportberuházásokért felelős miniszteri biztos. A létesítmény alkalmas lesz világ- és Európa-bajnokságok, valamint egy esetleges budapesti nyári olimpia versenyszámainak lebonyolítására is.

A kormány döntésének megfelelően a Szegedi Olimpiai Központ, vagyis a Maty-éri versenypálya mellett Budapesten is létesülhet nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas kajak-kenu és evezős pálya, derült ki a sajtótájékoztatón. „A kormányhatározat arról szól, hogy a csapatom, a két sportág szakszövetsége, a csepeli önkormányzat és evezős klub alkotta munkacsoport kezdje meg a Csepelen található hetvenhektáros terület feltérképezését és tervezze meg a munkafolyamatokat. Erre a feladatra másfél-két hónapunk van, a pályát 2017-ben, vagy 2018-ban lehetne átadni” – mondta Vígh László a mai eseményen, amelyen a kajak-kenu sportág képviseletében részt vett Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, a felnőtt válogatott szövetségi vezetőedzője, valamint a tizenhétszeres maratoni világbajnok Csabai Edvin is. Az egykori csepeli kenus a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatójaként megjegyezte, hogy nemcsak a versenysport, hanem a szabadidősport szempontjából is ideális, ha új vízi-központ épül Budapesten.
„A mi sportágunk korábban sokáig Budapest központú volt, de szerencsére mára szinte az ország minden pontján elérhető a kajak-kenu. Azonban továbbra is rengeteg klubunk illetve sportolónk kötődik a fővároshoz. Nagyon fontos, hogy egy jól megközelíthető helyen létesülhet új bázisunk. Csepelt a személyes kötődésemen kívül azért tartom kiváló választásnak, mert az MKKSZ Kolonics György Vízisport Központja a tervezett létesítmény közelében van. Ráadásul az elképzelések szerint az új pálya nemcsak a versenysportot, hanem a vízi szabadidősportot is szolgálja majd, ami népszerűsíteni fogja a mi sportágunkat és az egészséges életmódot is” – mondta a sajtótájékoztató után Csabai Edvin.

Az olimpiai bajnok Szabó Gabriella a tervezett pályával kapcsolatban azt mondta: nagyon örül annak, hogy a beruházásnak köszönhetően a budapesti szurkolók számára is kézzel fogható közelségbe kerülhetnek a kajak-kenu sportág legnívósabb versenyei.

„Fantasztikus az az atmoszféra, amit a magyar szurkolók teremteni tudnak hazai pályán. Most is beleborzongok, hogy mennyi odafigyelést és szeretet kapott a magyar válogatott a 2011-es szegedi kvalifikációs világbajnokságon. Ha létesülne Budapesten egy nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas kajak-kenu pálya, akkor a fővárosi szurkolók is közelebb kerülhetnének a mi sportágunkhoz. Nagyon jó lenne, ha a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot már itt lehetne megrendezni, de hogy engem ez érinteni fog-e sportolóként, azt most még nem tudom megmondani – mondta a 28 éves kajakozónő.

A mai sajtótájékoztatón Németh Szilárd, Csepel polgármestere és országgyűlési képviselője elmondta, hogy a tízmilliárdos nagyságrendű fejlesztést Tarlós István főpolgármester személyesen is támogatja, valamint megerősítette, hogy a beruházás terveit decemberig a kormány elé kell terjeszteni.