Új járat szállítja Hévízre az orosz vendégeket

Bár 2015-ben a Balaton régió turizmusa összességében növekedett, és Hévízen meghaladta tavaly az egymilliót a vendégéjszakák száma, a – jellemzően jól költő – orosz turisták számának és arányának csökkenése hátrányosan érinti a térség szolgáltatóit. A Magyar Turizmus Zrt., Hévíz Város Önkormányzata, a budapesti orosz nagykövetség és a turisztikai szakmai képviselőinek összefogása konkrét eredményre vezetett: az orosz gyógyvendégeket hamarosan új, heti rendszerességgel közlekedő repülőjárat szállítja Moszkva és Sármellék között. A járatnyitástól minimálisan mintegy 15.000 új orosz vendégéjszakát várnak a szakértők Hévízen és térségében.

Glazer_T_Horvath_O_Papp_G_Farago_P_Szevasztyjanov_I

Tavaly 46 országból összesen 195.000 vendég látogatott Hévízre, ebből több mint 103.000 belföldi turista volt. Őket követik – a vendégek számát tekintve – az osztrákok és a németek, az oroszok a negyedik helyen állnak. Bár 2014-ben még Magyarország egy volt azon két európai országból, ahol az orosz beutazó turizmus éves szinten nem esett vissza, az orosz turisták száma az orosz–ukrán válság kitörése óta számottevően csökkent egész Európában, így Magyarországon is. A tendencia hatására a hévízi vendégkör összetétele is változóban van.

Az orosz beutazó forgalom élénkítése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. a Hévíz TDM Egyesülettel, az önkormányzattal, hévízi szállodákkal, valamint az orosz piacban érdekelt utazási irodákkal együttműködésben már tavaly szeptemberben forgalomélénkítő kampányt indított Moszkvában, melynek 28 millió forintos kezdő összegét újabb 20 millió forinttal egészítették ki. A promóció második, december elején induló szakaszának fókuszában Szentpétervár és az Északnyugati szövetségi körzet állt. Ezek a kampányok folyamatos jelenlétet biztosítottak hazánk turisztikai kínálata számára az orosz piacon egészen 2015 végéig.

Az együttműködés 2016 márciusában újabb jelentős állomásához érkezett. Dr. Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója az Utazás kiállításon rendezett sajtótájékoztatón bejelentette: Moszkva és a Hévíz-Balaton Airport között új, heti rendszerességű, 126 fős járat indul, a kezdeti tervek szerint 18 járattal. A járatok száma a foglaltság függvényében tovább bővülhet. A Magyar Turizmus Zrt. és a Hévíz TDM Egyesület fele-fele arányban, összesen 30 millió forinttal járul hozzá a kampányhoz. A járatnyitás eredménye a becslések szerint minimálisan mintegy 15.000 új orosz vendégéjszaka lesz. Az új, menetrend szerinti járatot az UTAir orosz légitársaság indítja, a gépek 2016. július 10. és november 6. között szállítják majd a vendégeket Hévízre. Papp Gábor, Hévíz város polgármestere hozzátette, hogy a város színes, nemzetközi vendégkör kialakításán dolgozik, ami elsősorban az egészségturisztikai szolgáltatásokra épül. Ennek fontos része az orosz gyógyvendég, aki jellemzően többhetes fürdőkúrára érkezik a városba.

Figyelemreméltó adat, hogy 2010 és 2014 között 181%-kal bővült az orosz vendégéjszakák száma Magyarországon. Oroszország a Magyar Turizmus Zrt. 2015-2017-es marketingstratégiájában az igen nagy potenciált rejtő, stratégiai jelentőségű piacok között szerepel. Az Európai Turisztikai Bizottság jelentése szerint 2015 és 2020 között a közép-kelet-európai régióba irányuló orosz kiutazások számának évente átlagosan 4,3%-os növekedése várható, így Oroszország várhatóan továbbra is hazánk egyik legfontosabb küldőpiaca marad.