Új helyen a Talált tárgyak osztálya Bécsben

December óta új helyen, Bécs 5. kerületében lehet érdeklődni a buszon, vonaton felejtett vagy az utcán elvesztett tárgyak után az osztrák fővárosban. A leadott holmikat egy évig őrzik meg, majd elárverezik.

Fundservice der Stadt Wien zieht umTeli hátizsákoktól roskadozó polcok, egy konténernyi esernyő, rendezett sorokban a gazdájukra váró biciklik – mintegy ötvenezer gazdátlan holmit rakosgatnak a Talált tárgyak osztályán (Fundservice Wien) Bécsben, amely december eleje óta új helyszínen, a Siebenbrunnenfeldgasse 3. alatt várja az egykori tulajdonosokat.

A magas szám oka, hogy nemcsak az osztrák főváros utcáin talált rendszámtáblák, pénztárcák vagy igazolványok kerülnek ide, de néhány nap után itt landolnak a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien járművein valamint az Osztrák Vasút, az ÖBB bécsi járatain felejtett holmik is, amelyek között egészen bizarr is akad. Hagytak már vonaton, illetve metrón kerekesszéket, mankót, műlábat, de gyári csomagolású iPadet is. A leghihetetlenebb azonban, hogy a tárgyak háromnegyedéért soha nem jelentkezik senki.

Így a törvényileg előírt egy év várokozási idő után – ha a megtaláló sem tart igényt rá –  elárverezik a talált tárgyakat, illetve kedvezményes áron értékesítik a köztisztaságiak karácsonyi vásárán, az MA 48-er Bazaarban.

Aki pedig elhagyott holmira bukkan Bécs utcáin járva, éjjel-nappal bedobhatja azt a városszerte elhelyezett 20 gyűjtőláda (Fundbox) bármelyikébe, vagy nyitvatartási időben leadhatja a város 19 szeméttelepének valamelyikén. Ezek fellelhetőségéről a város digitális térképén lehet tájékozódni (www.wien.gv.at/stadtplan/).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*