Ufóshow: a KFT DVD-n dokumentálta jubileumi koncertjét

Sokat kellett rá várni, de a képi és a hangi élmény kárpótol: megjelent DVD-n a KFT zenekar 2011 decemberi koncertje. Az Ufóshow című előadást a 30. születésnap, valamint a földönkívüli tematika jegyében tartotta a népszerű csapat.

    “A mappingelő technikával külföldön is dolgozó Kiégő Izzók vizuális csoport animációi és a vetítési anyag elsősorban azért készült, hogy a helyszínen, a koncerten használjuk 2011 decemberében a Sportarénában, ahol egy extra méretű, 50-szer 8 méteres hatalmas felületen láthatta a közönség. Volt gömbkamera, meg élő képeket is kivetítettek a koncert közben, amiket rögzítettünk. Azon túl, hogy meg kellett teremteni egy kiadvány financiális hátterét, azért is tartott ilyen sokáig a DVD elkészítése, mert a különböző kamerák felvételeinek összehangolása utólag komoly technikai feladatot jelentett” – mondta Márton András, a KFT dobosa, a zenekar szervezője, az Ufóshow rendezője az MTI-nek.
    Megjegyezte, hogy a hang- és video-utómunkák Háry Péter kecskeméti stúdiójában zajlottak.
    A zenész elmondta, hogy nagyobb koncertjeikre tudatosan készítenek valamilyen tematikai vázat. “A KFT már a legelején, 1981-ben a Szkéné Színházban tematikus koncertet csinált Elmúltak az ünnepek címmel, internetes technológiára épült 1996-ban a BS-ben a Bál az Interneten című este, de a legutóbbi fellépésünk néhány hete az Operaházban szintén ide sorolható”.
    Az Ufóshow-film úgy kezdődik, hogy az animáció segítségével földönkívülieket szállító űrhajó érkezik a Földre, és a KFT négy tagja – Márton mellett Bornai Tibor (billentyűs hangszerek, ének), Laár András (gitár, ének) és II. Lengyelfi Miklós (basszusgitár) – egy tojásból kikelve veszi birtokba a bolygót. A csapat korábbi számos dala – például a Napkirály, Az idegen lény, a Fénygolyók – szintén kapcsolódott az űr/ufó témához, a Higiénikus ember című lemez világpremierje – egy Ukrajnában található 70 méter átmérőjű csillagászati antenna segítségével – a világűrben volt 2003-ban, Márton és Lengyelfi, valamint ifj. Kurtág György közös formációja, a Sc.Art pedig kifejezetten a kozmikus eredetű hangok használatára épül.
    A 2011-es Aréna-koncert egyik különlegessége volt a Lézerszínház által fejlesztett hangszer, a lézerhárfa megszólaltatása A vonat című dalban. “Ez igazából egy közvetítő eszköz, mert a hangok szintetizátoron szólalnak meg. A lézerfény, ha valami az útjába kerül, különböző technikai eljárásokkal képes ennek jelét kiküldeni bármilyen elektronikus hangszerhez”.
    Az Ufóshow-n a KFT legnagyobb slágerei – Bál az Operában, Bábu vagy, Elizabet, Afrika, Balatoni nyár -, valamint a megszokott vicces versblokkok mellett számos ritkán játszott, régebbi dal is előkerült, például egy egyvelegben a Kincses Kalendárium és a Frontátvonulás, a Lefejellek, köcsög! előadásába belekeverték az Aerosmith és a Run-DMC közös számát, a nyolcvanas években világhírűvé tett Walk This Wayt. A DVD a kft.hu weboldalon rendelhető meg.
    Bár a KFT a koncerteken az igazi, az Ufóshow mindössze a második közreadott filmfelvétel élő fellépésükről a több mint 30 év alatt. Az első a már említett Bál az Interneten volt, amely még videokazettán jelent meg. “2006-ban készítettünk egy felvételt a Nem csupa angyal című lemezünk bemutatóján a Petőfi Csarnokban, de az végül dobozban maradt, talán egyszer még kiadjuk, valamilyen gyűjteményes anyag részeként”.
    Az együttes alig egy hónappal ezelőtt az első könnyűzenei produkció volt, amely az Operaház történetében az épületben látható és hallható volt. “Sok szempontból a Bál az Operában-koncert volt a KFT eddigi legnagyobb szabású vállalkozása. Hogy nagyszerűen sikerült, abban nyilván benne volt a hely varázsa, a közönség, meg a több mint 30 együtt töltött évünk is”.
    A KFT az elmúlt években kialakult hagyományoknak megfelelően idén decemberben is fellép, 18-án az A38 hajón. “Elképzelhető, hogy a Bál az Operában-műsort jövőre vidéken is bemutatjuk” – mondta végül Márton András az MTI-nek.

Forrás:MTI