Turisztikai elismerést kapott Márta István és a ZsÖK NKft.

A hazai idegenforgalom 50 legbefolyásosabb személye közé választották Márta Istvánt, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjét. A Turizmus Kft. gondozásában megjelent, Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című szakmai kiadvány célja azoknak a személyeknek a bemutatása, akik „az elmúlt évben a leginkább befolyásolták a GDP csaknem tíz százalékát és 400 ezer ember megélhetését biztosító ágazat mindennapjait.” A kiadványt február 1-én mutatták be a XXIII. Turisztikai Évadnyitó Fogadás és Díjátadó Gála keretében.

marta_istvan

 

A kiadványt második alkalommal adja ki a Turizmus Kft. Idén 18 magyarországi turisztikai szervezet képviselője adta le szavazatát és választotta ki a jelöltek közül azokat, akik bekerültek a kötetbe. A személyek jelölésénél a kötet szerkesztői nemcsak a turisztikai cégek méretét, árbevételét, hanem az ország idegenforgalmára, kül- és belföldi megítélésére tett hatásokat veszik figyelembe. De szempont még a gazdasági környezet alakításában való befolyás, a több tíz-, vagy százezer vendégéjszakát teremtő események szervezése, valamint a turizmus napi gyakorlatában meghatározó tevékenység adott évben.

 

Mint az a kiadványban megjelent, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) „az elmúlt években portfólióját folyamatosan bővítve vált Pécs és a régió legjelentősebb kulturális és turisztikai szolgáltatójává. Ez a cég kezeli – 72 ezer négyzetméternyi beépített területen – a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Kodály Koncert és Konferencia Központot, a Világörökség részét képező Ókeresztény sírkamrákat, a tavaly átadott Középkori Egyetemet, a kortárs vizuális művészeteknek helyet adó Pécsi Galériát, valamint a Művészetek és Irodalom Házát. (…)A Márta István által összefogott csapat munkája nyomán 2014-ben már több mint 2203 – köztük 1658 saját szervezésű – eseménynek adtak helyet, s 2012 óta Pécs olyan sikeres nagyrendezvényekkel gazdagodott, mint például a Zsolnay Összművészeti Fesztivál, vagy a Szamárfül Családi Fesztivál. (…) A statisztikai adatok azt mutatják, 2014-ben félmillió látogató kereste fel a ZSÖK területeit, ami a 150 ezres lakosságszám tükrében különösen jó eredmény. A „holdingon” belül a Zsolnay Kulturális Negyed öt állandó kiállításnak és 15 műemlék épületnek ad helyet. A Negyed 2014-ben több mint 325 ezer látogatót vonzott, messze túlteljesítve a beruházást 84 %-ban finanszírozó Európai Unió 150 ezres látogatószám-elvárását.”