Tudatos élelmiszerválasztás

Az európai fogyasztók mindössze 18 százaléka keresi vásárláskor az élelmiszerek csomagolásán a tápértékkel kapcsolatban feltüntetett információkat, pedig több időt – 30 másodpercet – fordítanak egy termék kiválasztására, mint korábban. Egy kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek az élelmiszercímkén közölt tápérték-információk jobban meghonosodott formáit, mint például az Irányadó Napi Beviteli Értéket, nagy számban felismerték és megértették. Az európai étel- és italgyártók folyamatosan vezetik be az önkéntes jelölési rendszert. A felmérés során a megkérdezettek általában biztosan állították, hogy megértik a jelölési rendszereket. Ez nem is volt alaptalan, hiszen valamennyi országban a megkérdezetteknek legalább a fele helyesen oldotta meg a többek között a címkéken közölt INBÉ és egyéb, tápértékkel kapcsolatos információk értelmezését magukban foglaló feladatokat.

Különböző vizsgálatok szerint a magyar vásárlók számára egy élelmiszer kiválasztásánál a jó minőség a legfontosabb szempont. Ezt a termék megfelelő ár-érték arányával, illetve az egészségügyi hatásaival kapcsolják össze, de hogy ez mit is jelent valójában arról keveseknek van reális elképzelése. A ?jó minőség? nélkülözi a megfelelő tudományos megközelítést, és az alaposabb előállítási technológia, vagy a termékismeret sem támasztja alá.

Ha szeretnének mégtöbbet megtudni arról, hogy miként érdemes tudatosan élelmiszereket választani, tartsanak velünk szerdán 20:00-tól a Szinuszban!

75ddb16931f23851494aa252bed19bbb_kk