Tóth Bertalan: Ráfordulunk hát a célegyenesre

Kedves Barátaim,

Ráfordulunk hát a célegyenesre. Ilyenkor általában már fáradtak a versenyzők. De én tudom, hogy jól osztottuk be az erőnket és a végére beleadunk apait anyait.
Sokan sokat és jól dolgoztak az elmúlt hónapokban azért, hogy ma itt lehessünk, így együtt. Köszönet érte! Ez alapján örömmel mondhatom, hogy sikerült egyensúlyt teremtenünk a gazdálkodásunkban, létrehoztuk a saját kutató-elemző intézetünket, a Szociális Demokráciáért Intézetet, megőriztük a Villányi úti centrumot, működik a hálózat, az ellenzéki pártok közül messze a legtöbb szavazóköri delegáltat küldjük a választás tisztaságának ellenőrzésére. Határozott, igazi baloldali programunk van, amely egyre népszerűbb más ellenzéki pártoknál is, és azt látjuk, egyre többen és egyre több pontot vesznek át tőlünk a szociális Európa programunkból. Annak érdekében is sokat tettünk, hogy a települések jelentős részében jelen legyünk. Nagyon köszönöm a kampánybusz kollektívájának, a hálózati munkatársaknak, a helyi pártvezetőknek, a tagozatoknak, párttagoknak, aktivistáknak.
Most még korai mérleget vonni, de az biztos, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség képviselői megtették, amit tudtak! Egy hét múlva döntünk Magyarország európai jövőjéről, most az utolsó hét, a mozgósítás időszaka lesz! Versenyben vagyunk azért, hogy mi legyünk a legerősebb ellenzéki erő, de most nem ez a tét – a tét ennél jóval nagyobb! A tét az, hogy mi magyar és európai szocialisták, demokraták megállítsuk, úgy is mondhatnám kispadra ültessék Salvinit, Orbánt és szélsőjobboldali barátaikat!
A cél az, hogy Európa ne térjen le a béke, a nemzetek közötti együttműködés és a demokrácia útjáról! Hogy a diktátorok, vagy diktátor jelöltek már-már fasiszta propagandája ne törjön át! Kísért a horthysta múlt, Magyarország megint páriává válhat Európában, és alárendelődhet az Európa-ellenes hatalmaknak!
Hallanunk és értenünk kell Frans Timmermans barátunk szavait. Az egyik legbefolyásosabb európai politikus azt üzeni nekünk, magyaroknak, hogy a kormányunk elveszítette a képességét, hogy hatékonyan képviselje az érdekeinket. Azt üzeni nekünk, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kiírta magát az európai centrumból, mert az Európa-ellenes, egyben végső soron magyarellenes szélsőségesekhez csatlakozik.
Miért baj ez? Azért, mert gólt rúgni csak akkor tudsz, ha a pályán vagy. Ha a pálya széléről kiabálsz, azzal csak a játékosok hangulatára lehetsz hatással, a tényleges játékra nem. A Fidesz kiállíttatta magát abból a csapatból, amelyiknek a teljesítménye hatással lehet Európa és benne mindannyiunk jövőjére.
Orbánnak és a Fidesznek így épp annyi befolyása lesz az uniós folyamatokra, a költségvetési pénzek elosztására, a közös szabályok tartalmára, mint egy felcsúti drukkernek a Puskás Akadémia játékára.
Éppen ezért fontos, hogy Magyarországnak olyan európai parlamenti képviselői legyenek az Európai Parlamentben, akik a pályán lévő csapatokban játszanak. Nem a szélről, a szélsőségesek közül kiabálnak, hanem Magyarország és a magyar emberek érdekében vesznek részt az európai döntések alakításában.
Az MSZP nem csak beszél az ellenzéki együttműködésről. Mi szövetséget kötöttünk és létrehoztuk az egyetlen közös listát a Párbeszéddel. Mi nem csak hirdetjük, de meg is valósítjuk a szociális Európa programját, hiszen az egyik legnagyobb európai pártcsalád, az Európai Szocialisták Pártjának egyetlen és megbecsült tagja nem más, mint az MSZP. Az Európai Szocialistákkal együtt a jövőben is alakítói leszünk Európa sorsának.
Együtt, szövetségben fogunk küzdeni mi szocialisták, demokraták az egyre inkább fasizálódó szélsőjobboldallal szemben! Ezt a programot képviseli a bizottsági elnökjelöltünk, Frans Timmermans is. Vele szövetségben ezt fogjuk tenni.
Hajtsuk végre tehát közösen a szociális fordulatot annak érdekében, hogy ne a korrupt kormányok, és ne is a külföldi multik, hanem a magyar dolgozók lássák előnyét az uniós forrásoknak, hogy a gyerekeinknek ne kelljen Nyugaton keresniük a tisztes megélhetést, a versenyképes tudást, szociális fordulatot a méltó és biztonságos öregkor érdekében! Mi olyan Európát akarunk, ahol egységes európai minimális bér garantálja, hogy senki nem kereshet kevesebbet 750 eurónál, vagyis mai árfolyamon 240ezer forintnál! Ahol egyetlen európai polgárnak sem lehet kevesebb a minimális nyugdíja 300 eurónál, vagyis 95.000 forintnál! Ahol 150 euró összegű, mai árfolyamon 48.000 forintnyi európai minimális családi pótlék garantálja a gyermeknevelés biztonságos hátterét! Amely átlagosan évi ezereurós diák- és hallgatói ösztöndíjat nyújt a szociálisan rászoruló európai, így magyar fiataloknak is a továbbtanuláshoz!
És hajtsuk végre közösen a zöld fordulatot, mert a klímaváltozás miatt – túlzás nélkül – katasztrófa fenyegeti a civilizációnkat. Már Magyarországon is ezrek halnak meg a rossz levegő miatt. Ha nem változtatunk, a nagyvárosaink élhetetlenek lesznek a gyermekeink számára.
A szociális és zöld fordulatot, az együttműködésre való képességet példázza a piros-zöld szövetség, az egyetlen ellenzéki közös lista, az MSZP-Párbeszéd szövetsége.
Kedves Barátaim!
Tavaly nyár óta sokat tettünk azért, hogy az MSZP stabil maradjon, elkezdjen erősödni, és kiszámítható partnere legyen minden demokrata erőnek!
Összefogtunk a Párbeszéddel, szövetségünket azóta támogatják más pártok, civil szervezetek egyaránt. Szövetségeket kötöttünk helyi szinten az ellenzéki pártokkal és gőzerővel készülünk az őszre is! De most a mozgósításra kell koncentrálni!
Kérjetek meg mindenkit, hogy május 26-án szavazzon az MSZP-Párbeszéd közös listájára! Mert aki az akarja, hogy a magyar embereknek legyen beleszólása az európai döntéshozatalba, az szavazzon az MSZP-Párbeszéd szövetségre! Aki békés és biztonságos Európában akar élni, az szavazzon az MSZP-Párbeszéd közös listájára.
Akinek elege van Orbán korrupt és gyűlöletre építő politikájából, az szavazzon az MSZP-Párbeszéd közös listájára! Találkozzunk május 26-án a szavazóhelyiségekben! Éljen az európai Magyarország!
Forrás:MSZP